Brokoli „Corvet“

170.00 RSD

(Brassica oleracea)

Kategorija:

Opis

Brokoli pripada porodici kupusnja─Źa (Brassicaceae). U 100 g glavica sadr┼żi, 87-91 g vode, 3-4 g sirovih belan─Źevina, 4-6 g ugljenih hidrata. Ima visok sadr┼żaj karotena pa joj zbog vrednih sastojaka pripusuju antikancerogena svojstva. Koren brokolija sli─Źan je korenu ostalih kupusnja─Źa, stabljika visine 100 cm, listovi su na srednje dugim peteljkama sivozelene do plavi─Źastozelene boje. Na vrhu stabljike formira se zbijena cvet s cvetnim pupoljcima zelene, ljubi─Źaste, ┼żute ili bele boje. Ako se ne ubere pravovremeno, grane se izdu┼żuju pa brokoli gubi tehnolo┼íku vrednost.

 

Agroekološki uslovi

 

Temperatura: Optimalna temperatura za rast i razvoj brokolija je od 14-19 ┬░C. Da bi formirao cvet, brokoli mora pro─çi odre─Ĺeno razdoblje niskih temperatura ni┼żih od 10 ┬░C. U suprotnom ako su vi┼íe temperature bilo u jesenjem gajenju ili u prole─çnom biljka ─çe formirati jaku lisnu masu i sitnije cvatove. Tako─Ĺe temperatura iznad 25 ┬░C pogoduje rastresitim cvastima, tj. nisu zbijeni i kompaktni. Stres usled visokih temperatura kao i uz nedovoljnu koli─Źinu vode mo┼że izazvati ┼żu─çenje cvetova i jednostavno propadanje.

Voda: Prilikom sadnje biljku je potrebno dobro zalivati. Ako su temperature dosta visoke potrebno ih je prvih dana zalivati svaki dan. Redovno se mora prihranjivati mineralnim ─Ĺubrivom.

Zemlji┼íte: Brokoli ima manje zahteve u pogledu zemlji┼íta i klime u odnosu na druge kupusnja─Źe. Zemlji┼íte treba biti slabo kiselo do neutralno (pH 6.0-6.5) i dobro drenirano jer brokoli ne podnosi vi┼íak vode.

 

Agrotehni─Źke mere

 

Plodored: U plodoredu brokoli najbolje uspeva nakon celera, pasulja mahunara, luka, belog luka, ranog krompira, salate, spana─ça. Ne valja ponavljati proizvodnju brokolija na istoj povr┼íini barem za 3-4 godine. Brokoli se mo┼że proizvoditi kao me─Ĺukultura izme─Ĺu redova paradajza, salate, pasulja mahunara ili pasulja zrna┼ía jer uspravnim rastom ne zauzima mnogo prostora, a dospeva za berbu kasnije od navedenih kultura.

Obrada zemlji┼íta: Za ranu prole─çnu sadnju osnovna obrada zemlji┼íta uz startnu ─Ĺubrenje s pove─çanom koli─Źinom fosfora i kalijuma obavlja se u jesen. Tada se mogu pripremiti uzdignute gredice tako da se do prole─ça zemlji┼íte ┼íto pre osu┼íi i ugreje. Pre sadnje zemlji┼íte se tretira herbicidima. Mo┼że se primeniti i mal─Ź od biorazgradive prozirne folije koji pospe┼íuje zagrevanje zemlji┼íta, a ako se pak primenjuje crna PE folija izbegava se upotreba herbicida. Kad se sadi u kasno prole─çe ili leto brokoli obi─Źno dolazi kao drugi usev, pa nakon skidanja predkulture treba ukloniti biljne ostatke i zemlji┼íte povr┼íinski obraditi da se dobije zrnasti sloj zemlji┼íta pogodan za sadnju kao i uspe┼íno ukorenjavanje rasada. Pre sadnje va┼żno je navla┼żiti zemlji┼íte na dubinu od 30 cm na 70-80 % poljskog kapaciteta zemlji┼íta za vodu.

─Éubrenje: Pravilna ─Ĺubrenje se posti┼że poznavanjem sadr┼żaja osnovnih biljnjih hraniva u zemlji┼ítu. Brokoli kao i ostale kupusnja─Źe ima plitak koren pa je potrebno osigurati dostupnu i redovno ─Ĺubrenje tokom vegetacije. Brokoli pripada onim vrstama povr─ça za koje je zemlji┼íte potrebno ─Ĺubriti ve─çim koli─Źinama stajskog ─Ĺubriva ili komposta, a uz sve to i kompleksnim mineralnim ─Ĺubrivima, Na primer NPK 7:20:30 ili NPK 8:26:26. Brokoli pokazuje najbolje rezultate kada se ─Ĺubrenje obavi ov─Źjim ─Ĺubrivom jer joj ono najvi┼íe odgovara. Koli─Źine ov─Źjega ─Ĺubriva dodaju se zemlji┼ítu pri osnovnoj obradi zemlji┼íta u koli─Źini 2-3 kg/m2. NPK ─Ĺubrivo u koli─Źini 0,6-0,8 kg/m2, tako─Ĺe u osnovnoj obradi zemlji┼íta.

Setva i sadnja: Za jesenje gajenje brokoli se rasa─Ĺuje u julu, a za berbu ─çe dospeti u oktobru i novembru. Mo┼że se ra─Źunati da ─çe brokoli biti za berbu 100-120 dana nakon setve. Gaji se iz rasada, kada biljka ima 4-5 dobro razvijenih listova. Razmak sadnje biljaka u redu je 30-40 cm, a razmak izme─Ĺu biljaka je 70 cm, ─Źime se ostvaruje sklop od 35 000 – 45 000 biljaka po hektaru.

Nega zasada: Nekoliko dana nakon rasa─Ĺivanja pregleda se stanje useva, a ako nedostaje vi┼íe od 10 % biljaka prazna se mesta popunjavaju. U cilju uni┼ítavanja korova i stvaranja ┼íto povoljnijeg vodo-vazdu┼ínog re┼żima kao i razbijanja pokorice primenjuje se me─Ĺuredna kultivacija zemlji┼íta. Prva se obavlja 3-5 dana nakon sadnje, a idu─çe nakon svakog zalivanja. Me─Ĺuredna obrada izvodi se sve dok se redovi ne zatvore. Na manjim povr┼íinama brokoli se mo┼że i nagrtati, kako bi oblikovalo adventivno korenje. Korovi u usevu brokolija, osim kultivacijom i okopavanjem mogu se uni┼ítavati i herbicidima. 

Berba: Brokoli se bere kad dostigne odre─Ĺenu veli─Źinu glavice, ali obavezno pre otvaranja cvetova. Vr┼íni cvatovi mogu biti pre─Źnika od 8-20 cm i mase 150-650 g. No┼żem se re┼że cvet i deo vr┼íne stabljike u du┼żini 15-20 cm. Nakon skidanja vr┼ínih pupoljaka potrebno je 15-20 dana da bi se dovoljno razvili i bo─Źni cvatovi. Bo─Źni (sekundarni) cvatovi su manjeg pre─Źnika, od 3-8 cm i manje mase. Za upotrebu u sve┼żem stanju uglavnom se koriste vr┼íni (primarni) cvatovi, dok bo─Źni slu┼że za preradu i konzerviranje. Prinosi zavise o mnogo ─Źinilaca, pa tako varira od 5-35 t/ha.

Skladi┼ítenje: Sezona brokolija traje od oktobra do aprila. Pri kupovini treba izabrati one biljke ─Źiji su cvetovi kompaktni, a li┼í─çe ─Źvrsto i intenzivne boje. ┼Żu─çkasti ili mek┼íi cvetovi pokazuju da je brokoli star kao i da mu je smanjena nutritivna vrednost. Najbolje se skladi┼íti u fri┼żideru, u zatvorenoj vre─çici, do 4 dana. Hla─Ĺenjem se ─Źuva vitamin C, koji se na sobnoj temperaturi brzo uni┼ítava. U hladnjak se ne sme pohraniti vla┼żan i tek opran brokoli jer se na njemu brzo razvijaju plesni. Brokoli se mo┼że se ─Źuvati i zamrzavanjem.

VIDEO PREZENTACIJA:

 

Dodatne informacije

Te┼żina 200 kg

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji ─çe napisati recenziju za ÔÇ×Brokoli „Corvet“ÔÇť

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.