Praziluk „Carentan“

200.00 RSD

(Allium ampeloprasum ‘Leek Group’)

Kategorija:

Opis

Samo da napomene da je ova sorta prilično manja ali je daleko kvalitetnija i ukusnija, pogotovo ako se biljka uzgaja na organski način.

 

Praziluk ima stablo koje nastaje od izraslih lisnih rukavaca koji su sedeći uvučeni jedan u drugi, dužina mu je od 20-80 cm, a debljina od 5-7 cm.

 

Seme praziluka polagano niče, po pravilu je potrebno 2-3 nedelje. Za gajenje kvalitetnog rasada potrebno je oko 6-8 nedelja. Za jesenju i zimsku proizvodnju rasad se gaji na otvorenom, a setvu je moguće obaviti sejalicama. Pri takvoj setvi seje se oko 750 semena po m2. Praziluk se presađuje u redove razmaka 30 cm na razmak 10-20 cm u redu, u zavisnosti od vremena gajenja. Za letnju proizvodnju seje se na manji razmak, a za jesenju na veći. Pre presađivanja rasadu se skrati koren i vrhovi listova. Na težim zemljištima za sadnju se koriste sadilice koje rasad sade na dubinu 10-12 cm kao i se kasnije nagrće zemlja.

 

Direktna setva moguća je samo na izuzetno kvalitetnom i dobro pripremljenom zemljištu za kasnu jesenju berbu. Seje se pilirano seme pneumatskim sejalicama na razmak redova 40-60 cm i oko 2,5 cm u redu. Proizvodnja direktnom setvom je jeftinija, ali nikad ne daje tako kvalitetan prinos, a i sama proizvodnja traje duže. U zavisnosti od sezone, setva počinje tokom marta, najkasnije do početka aprila. Najčešće se proizvodi iz rasada, no moguće je gajenje u plasteničkoj proizvodnji tokom cele godine ili kao hidro kultura (proizvodnja praziluka u hranjivom rastvoru – hidroponu). Praziluk se može sejati u hladna klijališta. Za 1 m2 bit će potrebno 8-10 g semena. Posejana se površina pokrije fino usitnjenom zemljom. To može biti kompost ili mešavina zemlje i zrelog stajskog đubriva. Za gajenje praziluka na većoj površini, na primer na 1 ha, za setvu treba pripremiti 300-400 m2 fino usitnjenih i pripremljenih gredica, za koje treba osigurati 2,5-3 kg semena. 

 

Tokom rasta zemlju je potrebno nekoliko puta nagrnuti oko biljke, da bi se dobio što duži beli deo biljke. Bolje zadebljanje donjeg belog dela postiže se prekraćivanjem zelenih listova. 

 

Vadi se čupanjem ili mehanizovano i to krajem oktobra i početkom novembra. Biljke se čiste od zemlje, suvog i polomljenog lišća. Koren se skraćuje za 3-4 cm, a lišće na 20-25 cm.

 

Praziluk se veže u snopiće po 20-30 komada kao i se tako iznosi na tržište. Može se skladištiti pri temperaturi od 0-1 °C i pri relativnoj vlazi vazduha 90-95 % do tri meseca. Prinos praziluka se kreće oko 30 t/ha, a zavisi o sorti i vremenu gajenja.

 

 

 

VIDEO PREZENTACIJA: 

Dodatne informacije

Težina 400 kg

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Praziluk „Carentan““

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.