Kornišon „Beli“

170.00 RSD

(Cucumis sativus)

Kategorija:

Opis

Veoma retka sorta koja uopše nije gorka, definitivno jedan od najukusnijih i najboljih krastavaca, izuzetno je otporan na bolesti i vremenske uslove. U pitanju je stara sorta.

 

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Gaji se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski (kornišon). Konzumira se u svežem stanju i kao kiseli krastavac. Male je kalorične vrednosti.

Krastavac ima slabo razvijen korenov sistem, koji u zemljište prodire vrlo plitko od 5-25 cm. Stablo (vreže) je puzavo, razgranato, dužina stabla zavisi od sorti i uslova gajenja. Dužina može biti i do 3 m. Listovi su krupni, a sa donje strane poneke sorte imaju i bodljikaste izrasline. U pazuhu listova izrastaju bočni izdanci koji se kod nekih sorata uklanjaju ili ostavljaju za plod.

Krastavac je biljka koja na istoj vreži razvija muške i ženske cvetove. Često se više razvijaju  muški cvetovi i prinos je tada vrlo nizak. Zato se za tržište gaje hibridi krastavaca sa ženskim cvetovima.
 

Temperatura: Za razvoj na otvorenom potrebna je srednja dnevna temperatura veća od 15 ºC, dok je optimalna 25-27 ºC. Cvetanje započinje kod temperature 15-17 ºC, a oprašivanje se najbolje obavlja na temperaturama 18-21 °C. Od dana zametanja plodova do berbe treba da prođe od 30 do 40 dana. Brzina rasta pojedinih plodova zavisi od broju plodova na biljci. Vreme plodonošenja traje 1,5-2,5 meseca.
 

Voda: Za svoj rast i razvoj treba dosta vlage kako u zemljištu tako i u vazduhu. Relativna vlažnost vazduha bi trebala biti 85-90 %, što je teško postići u spoljnim uslovima. Najpovoljnija vlažnost zemljišta je oko 70 % punog kapaciteta zemljišta za vodu tj. ukupno 90-150 l vode/m2 za dva meseca gajenja. U početku su zalivanja ređa i s manjim količinama vode, a posle, naročito u vreme plodonošenja i berbi, krastavac traži zalivanje svakih 4-5 dana, u zavisnosti od vrste zemljišta i gajenja.
 

Zemljište: Za gajenje krastavca najbolja su duboka, plodna i rastresita zemljišta bogata organskim materijema, neutralne ili slabo kisele reakcije (pH 5,5-6,5). Teška, hladna i jako kisela zemljišta ne pogoduju kvalitetnom gajenju ove kulture.
 


Plodored:
Krastavac je dobar predusev za paradajz, kupus i papriku. U pogodne preduseve za krastavac ubraja se kupus, celer, salata, grašak i kukuruz šećerac.
 

Obrada zemljišta: Obrada zemljišta počinje u jesen i to dubokim oranjem, a pred setvu ili sadnju po potrebi se kultivira.
 

Đubrenje: Za sklop 30 000-40 000 biljaka/ha i prinos 35-45 t/ha potrebno je izvršiti đubrenje i prihranu prema preporuci stručnjaka. Za prosečno đubrenje krastavca pre sadnje potrebno je uneti 150 kg/ha azota, 160 kg/ha fosfora, 300 kg/ha kalijuma i 65 kg/ha kalcijuma.

Moguća je i folijarna prihrana, ali to poskupljuje proizvodnju i treba biti oprezan da se ne spali list i cvet biljke prilikom primene. Ako se proizvođač odluči za folijarnu prihranu s vodotopivim đubrivima tada treba u fazi od presađivanja do cvetanja, koja traje oko 22-25 dana, koristiti formulaciju NPK 11:44:11. Od perioda cvetanja do formiranja plodova, koja traje 20-22 dana, koristi se formulacija NPK 16:8:32. Od formiranja plodova do berbe i tokom berbe u periodu od 50 dana i nadalje koristi se formulacija NPK 9:12:36. U međuvremenu ako je došlo do gubitka lisne mase iz bilo kojeg razloga potrebno je jednom nedeljno primeniti formulaciju NPK 20:20:20.
 

Setva i sadnja:

Kao glavni usev seje se krajem aprila, a kao postrni tokom juna. Seje se na većim površinama pomoću sejačica, a na manjim ručno u redove ili kućice. U redove se seje na 80-100 cm razmaka red od reda i u redu 20-30 cm biljka od biljke.

Kornišoni se seju gušće, a količina semena zavisi od gustoće setve i iznosi 2-4 kg/ha. Ako se proizvodi rani krastavac, setva se obavlja u toplim plastenicima 30-40 dana pre sadnje na stalno mesto.

Bolji način proizvodnje jeste proizvodnja na crnoj polietilenskoj foliji. Zemljište ispod folije se znatno brže zagreje, što omogućuje brže nicanje i bolji razvoj biljaka. Folija sprečava rast korova, a oblikovani su plodovi čisti, jer se većina nalazi na foliji. Biljke nisu u direktnom dodiru s zemljištem pa su manje izložene infekciji bolestima koje se nalaze u zemljištu. Folija za gajenje krastavaca na većim površinama postavlja se polagačem folije ili ručno. Istovremeno s polaganjem folija mogu se ispod folija postaviti i perforirane cevi za kasnije navodnjavanje sistemom kap po kap.

Za setvu na većim površinama koriste se pneumatske jednoredne sejalice koje u jednom prohodu buše rupe i seju po 3-4 semenke na podešeni razmak od 30 cm i na dubinu 2 cm. Za setvu 1 ha takvim načinom setve potrebno je 1,5-1,8 kg semena, čime se u berbi osigurava sklop od 4-6 biljaka/m2. Da bi se ubrzala proizvodnja, nakon setve čitava se površina može prekriti folijom od sintetičkih materijala, a jednoj od njih komercijalni je naziv Agryl. To je paučinasta poluprozirna tanka folija propusna za svetlost, vazduh i vodu, naročito dobrog toplotnog delovanja. Folija je fizička prepreka za napad štetočina. Postavlja se odmah nakon setve, a ostaje na usevu do početka cvetanja.

Najsigurniji način proizvodnje, kojim se ostvaruju najveći prinosi, gajenje je na armaturi. Zbog bolje provetrenosti biljaka na armaturi, manji su problemi s bolestima, plodovi su čisti, a berba lakša. Za armaturu se koriste stubovi visoki 2 m, povezani žicom na koju se veže konopac  ili se između stubova  razapne plastična mreža po kojoj se uspinje biljka, a ukopaju se tako da im je vrh 150-180 cm iznad zemljišta. Na donjem delu stabljike potrebno je redovno zakidati zaperke. Uz redove je takođe poželjno postaviti cevi za navodnjavanje kao i redovno, 2-3 puta nedeljno navodnjavati. I u gajenju na armaturi može se primeniti polietilenska folija, a kad se biljke razviju, zemljište se može pokriti slamom.
 

 

VIDEO PREZENTACIJA: 

Dodatne informacije

Težina 5 kg

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Kornišon „Beli““

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.