Paprika „Vara┼żdinska bela“

170.00 RSD

(Capsicum)

Kategorija:

Opis

Rana sorta paprike, koja se prete┼żno koristi za pr┼żenje, belolu─Źenje i tur┼íije. Uskog dugog izgleda sa debelim mesom, veoma so─Źna i zahvalna za uzgoj. Odli─Źna i za plastenike i na otvorenom.

 

Paprika je cenjena zbog visokog sadr┼żaja vitamina (posebno C), zatim ┼íe─çera, belan─Źevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u sve┼żem stanju, i u prera─Ĺenom stanju (konzervirana i smrznuta). Jednogodi┼ínja je biljka iz porodice Solanaceae. Koren je vretenast, razgranat, ali ne ide duboko u zemlji┼íte i prili─Źno je slabe usisne mo─çi. Du┼żina korena zavisi od sorte, ali uglavnom dug je od 50-70 cm. Nadzemni deo je drvenast u donjem delu, visine od 50-200 cm. Cvet paprike mo┼że biti pojedina─Źan ili u grupi, uglavnom je bele boje.

 

Temperatura: Paprika tra┼żi vi┼íe toplote nego paradajz. Na temperaturi ispod 15 ┬║C prestaje s razvojem, kao i iznad 36 ┬║C. Seme po─Źinje nicati na temperaturama iznad 13 ┬║C, a optimalna je temperatura za rast i razvoj  22-25 ┬║C. Temperature od ÔÇô0,3 do ÔÇô2,5 ┬║C dovode do uginu─ça biljke.
 

Voda: Veliki je potro┼ía─Ź vode,  ┼íto se osigurava padavinama i navodnjavanjem po turnusu 30-40 mm ili 30-40 l/m2. Zbog slabe usisne mo─çi korena, tra┼żi ─Źe┼í─çe navodnjavanje. Najbolje rezultate daje na dubokim, restresitim i bogatim humusnim zemlji┼ítima, a pH zemlji┼íta treba biti 6,0-6,8.

 

Plodored: Najbolji su predusevi kulture iz porodice mahunarki (gra┼íak, pasulj i dr.). Posle paradajza i krompira ne bi trebalo uzgajati papriku, zbog mogu─çnosti preno┼íenja bolesti. Posle paprike mogu se uzgajati korenaste kulture i kupusnja─Źe. Monokultura (ponavljanje sadnje paprike) znatno smanjuje prinose.

 

Obrada zemlji┼íta: Priprema zemlji┼íta za papriku po─Źinje u jesen, dubokim oranjem na 30-35 cm. Mesec dana pre rasa─Ĺivanja zemlji┼íte za gajenje se kultivira (usitnjava i poravnava, a neposredno pre rasa─Ĺivanja povr┼íina se ure─Ĺuje ve─ç prema odabiru tehnologije (primena folije, agrila, sistem navodnjavanja i dr.)

 

─Éubrenje: Kako paprika iznosi iz zemlji┼íta velike koli─Źine azota, fosfora i kalijuma, potrebna je i poja─Źano ─Ĺubrenje zemlji┼íta pre sadnje. Osnovna ─Ĺubrenje zemlji┼íta obavlja se u jesenje-zimskoj brazdi, gde se pre oranja razbacuje stajsko ─Ĺubrivo u koli─Źini 40-50 t/ha i NPK 6:18:36 u koli─Źini 200-300 kg/ha, ili NPK 7:14:26. U pripremi zemlji┼íta za sadnju paprike, kao dopunska ─Ĺubrenje dodaje se NPK 15:15:15 ili NPK 20:10:10 u koli─Źini 150-200 kg/ha.

Za dobijanje visokih prinosa potrebna je intenzivna prihrana kristalon ─Ĺubrivom, a smatra se da je normalna koli─Źina hraniva potrebna za 40-50 t/ha ploda slede─ça:

– 250-300 kg/ha N (100 kg pre presa─Ĺivanja)

– 100- 150 kg/ha P2O5

– 200-300 kg/ha K2O

– 110-160 kg/ha CaO (posebno je zna─Źajan da bi se izbegla pojava tamnih pjega na plodu, ┼íto mmo┼że znatno smanjiti prinos)

Najbolje je analizom zemlji┼íta ustanoviti zalihe hraniva kao i na osnovu tih podataka odrediti potrebu za ─Ĺubrenjem. Mogu─ça je i folijarna prihrana, ali to poskupljuje proizvodnju i treba biti oprezan da se ne spali list i cvet biljke prilikom primene.

 

Setva i sadnja: Za ranu proizvodnju rasad se proizvodi u toplim lejama i plastenicima, za srednje ranu u polutoplim lejama kao i za kasnu proizvodnju na otvorenim gredicama. U kontinentalnim krajevima setva rasada je za srednje ranu proizvodnju krajem februara, a sadnja se obavlja tokom aprila. Kod rane proizvodnje rasad se seje s ne┼íto vi┼íe semena, 8-10 g/m2, a za kasniju proizvodnju setva je re─Ĺa, sa 6-8 g/m2 semena. Seme se seje u gotove hranjive supstrate i nije potrebno prihranjivanje rasada. Kaljenje rasada obavezno se izvodi 10-15 dana pred sadnju, poznatom metodom (smanjeno zalivanje i poja─Źano provetravanje i otkrivanje rasada). Sadi se rasad star 50-65 dana. U kontinentalnim podru─Źjima paprika se gaji iz rasada. Po m2 potrebno je od 7-8 biljaka. Rasa─Ĺivanje na otvorenom po─Źinje onda kada je zemlji┼íte dovoljno toplo i kad prestane opasnost od kasnih mrazeva. U polju se rasa─Ĺuju u redove, razmak izme─Ĺu redova je 70 cm, a biljke od biljke 30 cm.

 

Nega zasada: Nega zasada direktno zavisi od na─Źina gajenja, ┼íto zna─Źi ako je gajenje na foliji nema kultiviranja zasada. Ako je gajenje bez folije, tada je potrebno 2-3 puta plitko kultivirati zasad i to posle navodnjavanja. Prihranjuje se u gajenju na otvorenom 2-3 puta, prvi put 10 dana posle presa─Ĺivanja, drugi put pre stvaranja prvih plodova i tre─çi put mesec dana posle drugog prihranjivanja.   Pikiranje rasada zapo─Źinje 20-25 dana nakon setve, kad se na biljkama razviju dva stalna listi─ça (ovo vreme zavisi od temperature i osvetljenja). Nakon pikiranja, mlade se biljke zasene (stavlja se zelena mre┼ża, kre─Źena plastika ili staklo), da bi se spre─Źilo ne┼żeljenoisparavanje vode iz biljaka (ovo se sme primeniti samo u onim danima kada je izrazito sunce jako jer u suprotnom biljke se mogu izdu┼żiti-etiolirati).

 

Berba: U prvo vreme plodovi se beru svakih 5-6 dana, a u vreme glavne berbe svaka 2-3 dana. Obranu papriku treba u ┼íto kra─çem vremenu sortirati i pripremiti za tr┼żi┼íte. Pakujenje se vr┼íi u duboke otvorene letvarice, u kartonske kutije ili u mre┼żaste plasti─Źne vre─çice. S obzirom na to da je paprika lako kvarljiva roba, ne podnosi du┼że uskladi┼ítenje u obi─Źnim skladi┼ítima. Pri ─Źuvanju u hladnja─Źama, u ambala┼żi koja je ┼ítiti i omogu─çuje provetravanje, na temperaturi izme─Ĺu 2-4 ┬║C, mo┼że se uskladi┼ítiti 4-6 nedelja.

 

 

 

VIDEO PREZENTACIJA: 

Dodatne informacije

Te┼żina 150 kg

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji ─çe napisati recenziju za ÔÇ×Paprika „Vara┼żdinska bela“ÔÇť

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.