• 1
  • 0

Prirodan su izvor minerala pa osim kalcijuma (90%) sadrže i gvožđe (Fe), bakar (Cu), mangan (Mn), fosfor (P), hrom (Cr), molibden (Mo), magnezijum (Mg), prirodni fluor (F) i proteine.

Kako se kalcijum iz tla gubi ispiranjem (veća količina padavina) i crpi godišnjim prinosima biljaka to dovodi do postupnog porasta kiselosti tla.

Nedostatak kalcijuma u tlu moguće je videti na lišću mladih biljaka (hloroza). Biljke sporije rastu, usporen je razvoj korenovog sistema, a u kasnijim fazama razvoja biljke izražena je tamnija boja lisnih žila te se lišće počinje uvijati, a biljke poležu zbog slabljenja staničnih stenki.

Postupnim dodavanjem kalcijuma u tlo smanjuje se njegova kiselost te tlo postaje rahlo, kalcijum takođe veže kiseline u tlu, učvršćuje njegovu strukturu, povećava otpornost na sušu, omogućava bolju apsorpciju mikroelemenata te povećava prinose kultura.

Ljuske od jaja najveći su prirodni izvor kalcijuma. Kako bi kalcijum postao dostupan biljkama kojima je potreban, ljuske je potrebno usitniti i preliti prirodnim jabukovim sirćetom, ili enzimom, pa ostaviti da stoji oko 3 nedelje. Potrebno je koristiti staklenu posudu koja se prekrije nekom prozračnom tkaninom, a otopinu je potrebno svaki dan promešati.

Nakon završetka fermentacije, dobivenu tekućinu procediti i koristiti kao folijarnu prihranu (preko lista), potrebo je 2-3 kašike otopine na litru vode. Koristiti za prskanje paradajza, paprike i drugih biljaka kojima je potreban kalcijum. CaCO3+ 2H+ -> Ca+2 + H2O +CO2

Ljuske od jaja koje sadrže kalcijum karbonat (CaCO3) u reakciji sa kiselinom oslobađaju čisti kalcijum, vodu i ugljendioksid. Kalcijum možemo osloboditi pomoću jabukovog sirćeta ili bio enzima. Biljke usvajaju kalcijum u jonskom obliku Ca+2

Postupak izrade u slikama:

– Osušiti ljuske jaja
– Samleti ili dobro usitniti
– Nasuti u teglu
– Preliti jabukovim sirćetom ili enzimom dva prsta iznad površine ljuski
– Dobro promešati
– Prekriti prozračnom tkaninom
– Nastaviti mešati svakodnevno

Nakon prestanka fermentacije procediti i koristiti 2-3 kašike otopine u litri vode ( za folijarnu prihranu)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *