• 824
  • 0

Ukoliko nikada do sada niste hranili ribe živom hranom, vreme je da izađete i prikupite nešto za ovu priliku. Na raspolaganju su vam različiti živi insekti, rakovi, crvi, uglavnom tokom toplih meseci. Ukoliko želite da uparite ribe, najbolje je da im date živu hranu pre mresta.

Oprema za sakupljanje:

Četke – sitne mekane četke su odlične za prikupljanje insekata, jajašca i crva sa biljaka i kamenja.

Plastične tegle sa poklopcima – tegle od kikiriki putera, majoneza i druge čiste, široke, plastične tegle su odlične za prikupljanje žive hrane. Zašto ne bi trebalo koristiti staklene? Iz praktičnih razloga – mogu se razbiti.

Mreže – Vrsta i veličina mreže zavisi od tipa žive hrane koja se prikuplja. Mreže u obliku vetrokaza su idealne za prikupljanje insekata iz visoke trave. Mreže sa kvadratnim ili pravougaonim otvorom su dobre za korišćenje u vodi, budući da ravne ivice dozvoljavaju da se mreža spusti do dna.

Gde treba tražiti:

Na biljkama i drveću – bilo koja biljka ili drvo u vašem dvorištu sadrži obilje različitih insekata. Sitni laki insekti odgovaraju gotovo svim vrstama riba. Ciklidi preferiraju veće i teže insekte, poput buba. Koristite malu četku da nežno pokupite insekte sa biljaka, kao i teglu sa malo vode na dnu.

Ako insekt ostane na četki, ubacite četku u vodu, i insekt će spasti sa nje. Kada napravite lepu kolekciju, promućkajte teglu kako biste pokupili insekte koji su se zadržali sa strane, i dodajte u akvarijum.

 

Na trotoaru
– Da, pogledajte trotoar, jer mravi predstavljaju ukusan zalogaj za vaše ribe. Postavite mali komad zrele voćke u čistu teglu, i kada voćka bude bila prekrivena mravima, uzmite teglu i dodajte vodu toliko da cela voćka bude potopljena. Preklopite teglu i promućkajte je. Izvadite voćku, a mrave ubacite u akvarijum. Ukoliko pronađete mravinjak, pokupite i jajašca kojim ćete takođe hraniti ribe.

Panjevi i kamenje
– Ako okrenite kamen ili ciglu, velike su šanse da ćete naći crve, larve, pa čak i jajašca insekata. Ukoliko živite blizu neke pošumljene regije, prošetajte i okrenite suve grane, lišće i sl. Pronaći ćete dosta ukusne žive hrane za svoje akvarijumske ribe.

Jezera, reke i rovovi – Gde god prolazi voda, možete pronaći izvrstan izvor žive hrane za svoje ribe. Postavljanje velike mreže u vodu će vam omogućiti da pokupite više ukusne hrane za svoje ribe. Dafine (sitni planktonski rakovi) se mogu naći u izobilju u vreme toplih letnjih meseci, kada možete naći i priličan broj larvi komaraca. Stavite ulov u teglu sa vodom kako biste ih održali u životu dok ne stignete kući.

Polja i pašnjaci – Polja i pašnjaci su svakako idealni izvor žive hrane. Izaberite veliku mrežu koja ima zašiljen kraj, provucite je brzo kroz travu, ubacite ulov u teglu i zatvorite je. Vožnja kolima u sumrak sa mrežom proturenom kroz prozor će takođe kao rezultat imati neke interesantne insekte.

Nakon kiše – izađite napolje! Crvi su već napolju i čekaju vas da ih pokupite. Veće ribe će ih jesti u komadu, ali ćete ih morati raskomadati za manje ribe.

Šta se dešava kada se leto završi? Čak i ukoliko živite u severnijim krajevima, možete prikupljati insekte tokom cele godine.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *