• 1
  • 0

88 grama prokelja dnevno opskrbljuje organizam sa duplom preporučenom dnevnom dozom vitamina K. Takođe, u ovoj količini, prokelj sadrži 125% dnevne doze vitamina C. Prokelj takođe sadrži i kalijum, gvožđe, fosfor, molibden, magnezijum i kalcijum.

Prokelj – biljka sreće

Postoji jedna važna amino kiselina u prokelju koja se zove triptofan. Ova aminokiselina izaziva stvaranje serotonina, hormona sreće. Zato nam je ovo povrće izuzetno potrebno. Ovo nije šala. Holandska studija sa univerziteta daje sledeću izjavu 2007. godine ‘… bipolarni manični pacijenti imaju značajno manji indeks triptofana od normalnih ljudi … „Tretman triptofanom se smatra uspešnim u ranim fazama istraživanja. Zato je bitno kod ove bolesti i drugih bolesti sličnog tipa, da se konzumira hrana bogata ovom supstancom.

Povrćem protiv raka

Prokelj čisti telo od komponenti koje izazivaju rak. Vitamin A, C i E su najbolji antioksidanti. Oni takođe doprinose u borbi protiv raka jer smanjuju hronični stres oksidacije. Prokelj sadrži omega 3 masne kiseline u izdancima, relativno više nego drugo povrće. Postoji veza između omega 3 deficita i stvaranja uslova za razvoj raka.

Više od jedne studije potvrđuje da je prokelj veoma efikasan u popravljanju DNK oštećenja. Inače, kancer prouzrokuje oštećenja DNK.

Medicinski savet za konzumaciju prokelja

Istraživanja pokazuju da je najveća iskorišćenost nutrijenata iz prokelja ako ga konzumirate u obliku soka. Na drugom mestu po iskorišćenosti nutrijenata je konzumacija sirovog prokelja u salati. Ukoliko ne želite da jedete sirov prokelj onda je najbolje da ga skuvate na pari. Kada se prokelj skuva, on izgubi dosta hranljivih sastojaka i ne preporučuje se ljudima obolelim od karcinoma.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *