BAGREMOV MED

990.00 RSD

visoko kvalitetni organski med

Kategorija:

Opis

Iako na svetu postoji oko 300 vrsta, bagremov med je ubedljivo najzdraviji i najukusniji. On se pravi od cvetova akacije, koji dokazano imaju lekovito svojstvo. Pčelinje košnice se prinose stablima, kako bi napravile ovu prirodnu poslasticu. Med od bagrema preporučuje se pre svega deci koja imaju respiratorne smetnje ili astmu. Višestruko je korisran i kada se jave stomačni problemi u vidu grčeva ili dijareje. Kod odraslih se koristi za tretiranje nesanice i štetnih posledica stresa po organizam. Sveobuhvatno gledano, štiti organizam od bakterija, infekcija i virusa.

 

Sastav bagremovog meda

 

Bagremov med se pravi od bagrema, koji se naziva američka ili lažna akacija, a na latinskom je poznat kao Robinia pseudoacacia.  Ovo drvo originalno potiče iz Severne Amerike, a sadi se i širom Evrope. Raste u visinu i do 20 metara, a cveta od maja do juna meseca. U ovom periodu na granama se pojavljuju beli cvetovi koji šire predivan miris koji privlači vredne pčele. Svetle je boje, žuto-zelenkaste, a ponekad je potpuno providan, poput tečnog stakla ukoliko nema nikakvih primesa. Ukus je blago kiselkast, i u određenoj meri podseća na vanilu, zbog čega se često jede sa sirom, pekorinom, ili gorgonzolom. Zahvaljujući visokom procentu fruktoze nije previše sklon kristalizaciji.

 

Bagremov med lekovitost i prednosti za zdravlje

 

Ovaj pčelinji proizvod sadrži supstance poput flavonoida i fenola, koji imaju antioksidantno dejstvo. Naime, oni štite telo od slobodnih radikala koji svakodnevno napadaju naš organizam. Naučnici su utvrdili kako tamni med sadrži mnogo više ovih lekovitih supstanci od običnih vrsta. Kako tvrdi “Med u tradicionalnoj i modernoj medicini” bagremov med za dijabetes je jako dobar, jer ima nizak glikemijski indeks. Sva hrana koja ima ovako niske vrednosti GI dokazano snižava nivo šećera u krvi. Ruska medicina ga recimo koristi za lečenje bolesti respiratornih organa, kao što su astma, bronhitis i upala pluća. Zatim, uspešno se koristi za lečenje insomnije, jer snižava nivo stresa i tenzije u telu. Bagremov med je zdrav za sve, jer se ne tretira inskticidima i pesticidima. Sadrži nizak nivo polena, što je dobro za one koji pate od različitih alergija. Zbog svog specifičnog mirisa povećava apetit i nadoknađuje izgubljenu energiju u kratkom roku. Uz to reguliše i nivo želučane kiseline, pa se preporučuje onima koji imaju problema sa ovim organom.

 

Da li je kristalizacija meda dobra? 

 

Bagremov med mesecima ostaje u tečnom stanju i kristališe veoma sporo, jer sadrži mnogo više fruktoze nego glukoze. Najbolje je čuvati ga na sobnoj temperaturi, bez izloženosti sunčevim zracima. Ušećereni med je savršeno dobar za upotrebu i možete ga koristiti bez ikakve bojazni. Ukoliko primetite da se kristalizovao, dovoljno je zagrejati ga kako bi se vratio u normalno stanje. Najbolji način za postizanje toga jeste postavljanje tegle u posudu sa toplom vodom. Kvalitetan med od bagrema ćete najlakše prepoznati po boji. Što je nijansa svetlija, tada ima i znatno manje ostalih dodataka u njemu.

 

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Čuvanje:

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „BAGREMOV MED“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *