• 1
  • 0

U babici Divni Miljković, koja je do sada ovako porodila više od 100 žena, buduće majke pronalaze pomoć i podršku kada na svet donose svoju bebu.

BABICA – Uz Divninu pomoć rodio se naš Istar. S obzirom na to da imam averziju prema bolnicama, odlučila sam da se porodim u svom domu, pored supruga koji je sve vreme bio uz mene. To je bilo divno iskustvo, sve je bilo potpuno prirodno, i verujem da svaka žena koja veruje u sebe i svoje zdravlje može i treba ovako da se porodi. Prethodno sam kod Divne išla na časove joge, ona me je pripremila za porođaj tokom kojeg sam se ponašala potpuno slobodno – priča Jelena Fehirov (30), frizerka iz Beograda, i napominje da je, iako je porođaj kasnio čak 17 dana, sve prošlo u najboljem redu.

Lj. Jovanović (37), baletska umetnica, majka petogodišnjeg dečaka i osmomesečne devojčice, oba deteta rodila je kod kuće uz babicu Divnu.

– Tokom kontrakcija sam šetala, sedela, ležala, a porođaj se odvijao u krevetu, na dušeku, čak i na pilates lopti, što ne bi bilo moguće u bolnici, a upravo to učinilo je ovaj čin gotovo bezbolnim i nimalo stresnim – kaže ova mama i dodaje da najdragoceniji trenutak sledi odmah posle porođaja, kada je svoju bebu mogla satima da drži u zagrljaju.

Prošlo je 20 godina otkako je Divna prvi put ženu porodila u kući.

– U periodu kada sam počinjala da porađam žene u njihovim domovima uglavnom su to bile strankinje. Vremenom su se i naše žene sve češće odlučivale na ovaj korak – priča Divna.

Za porođaj je, kaže ona, najvažnije da se prati prirodan tok i napominje da su parovi koji se odluče za porođaj kod kuće spremni za ovakav događaj u svakom pogledu.

– Oni su informisani, odgovorni i pripremljeni. Majkama treba dopustiti da same kontrolišu svoje porođajne talase jer su tako snažnije i sigurnije. I na najmanje simptome koji bi ukazivali da nešto nije u redu ide se u porodilište – kaže Divna.
 
U Kanadi donesu i bazen za porođaj u vodi

 
STANDARD – „U Kanadi, ako žena hoće porođaj kod kuće država joj obezbedi tri babice, a ako želi porođaj u vodi, obezbeđuje joj se bazen. U Holandiji gde je najveći procenat porođaja kod kuće, žene se čak motivišu za takav izbor od strane zdravstvenog sistema”, kaže Miljkovićeva. Trudnice koje žele da saznaju više o ovakvom porođaju mogu se informisati na sajtu www.divnababica.com.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *