Karfiol „Durgeš“

200.00 RSD

(Brassica oleracea var. botrytis)

Kategorija:

Opis

U pitanju je stara sorta koja poreklom dolazi iz Indije. Izuzetno je otporna na toplotu sa čvrstim glavicama i odličnim prinosom. Osim za organsku odličan je i za konvencionalnu proizvodnju, jer ima dosta krupne nabijene glavice.

 

Karfiol je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potiče s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po celom svetu. Korenov sistem je slabo razvijen, lišće je jajasto, dugo sa debelom lisnom drškom, a položaj se razlikuje prema sorti. Ima visoku hranjivu vrednost, sadrži 11-13 % suve materije, 2,5-3 % belančevina i od 0,8-1 % mineralnih materije. Gaji se od ranog proleća do kasne jeseni iz rasada.
 

Temperatura: Dobro uspeva u uslovima umerene temperature od 13-20 ºC i dovoljne vlage u zemljištu i vazduhu. Kod visokih temperatura vazduha iznad 28 ºC, glavice ostaju sitne, rastresite, neugledne i kao takve gube tržišnu vrednost.
 

Voda: Karfiol ima velike zahteve za vodom, pa se idealnim uzgojem smatra onaj kada je primenjen sistem navodnjavanja kap po kap jer sistem navodnjavanja putem orošavanja ostavlja glavice vlažnima pa su one podložne napadu prouzrokovača bolesti.
 

Zemljište: Za svoj rast i razvoj zahteva zemljišta slabo kisele reakcije pH od 6,0-6,5. Zemljište treba biti rastresito i bogato humusom.
 

Plodored: Karfiol i ostale kulture iz porodice kupusnjača ne smeju se uzgajati na istoj površini najmanje 3 godine naročito na zemljištima kiselije reakcije.
 

Obrada zemljišta: Za ranu prolećnu sadnju osnovna obrada zemljišta uz startno đubrenje s povećanom količinom fosfora i kalijuma obavlja se u jesen. Dobro je već i u jesen pripremiti uzdignute gredice da se u proleće zemljište što pre osuši i ugreje. Pre sadnje zemljište se tretira herbicidima za tu namenu. Može se primeniti i malč od biorazgradive prozirne folije koji pospešuje zagrevanje zemljišta, a ako se primenjuje crna PE folija izbegava se upotreba herbicida. Kad se sadi u kasno proleće ili leto karfiol obično dolazi kao drugi usev, pa nakon skidanja predkulture treba ukloniti biljne ostatke kao i zemljište površinski obraditi da se dobije zrnasti sloj zemljišta pogodan za sadnju kao i uspešno ukorenjavanje rasada. Pre sadnje važno je navlažiti zemljište na dubinu od 30 cm na 70-80 % poljskog kapaciteta zemljišta za vodu.
 

Đubrenje: Ako je u jesenjem periodu uneseno u zemljište 20-30 t/ha zrelog stajskog đubriva, u prolećnom periodu dodaje se od 400 do 600 kg/ha NPK mineralnog đubriva, lakotopljivog i brzo pristupačnog biljci. Za svakih 1000 kg cvetnih glava treba staviti na raspolaganje 40 kg azota, 16 kg fosfora i 50 kg kalijuma. Osnovnom obradom u zemljište se zaorava 40-50 t/ha stajskog đubriva + NPK 7-20-30 ili NPK 8-26-26 u količini 10-15 dkg/ m2.
 

Setva i sadnja: Kasne jesenje sorte sade se na razmak 60 x 70 cm ili 24.000 biljaka/ha, a rani gajenje može biti gušći i sklop biljaka veći.
 

Nega zasada: Da bi se dobile snežno bele glavice karfiola i da bi se sprečilo žućenje glavica od direktnog delovanja sunčeve svetlosti, spoljni listovi se poležu iznad glavice i na taj se način zasenjuju. Karfiol se najčešće se gaji u prolećnom periodu u plastenicima, a tokom aprila kada su spoljne temperature iznad 20 ºC i kada su dani sunčani, potrebno je zasenčiti plastičnu foliju bojanjem ili krečenjem da se smanji intenzitet svetlosti i temperature u plasteniku. Karfiol se prihranjuje 1-3 puta u vegetaciji s KAN-om u količini od 100 kg/ha.
 

Berba: Prinosi karfiola za ranu prolećnu potrošnju mogu biti od 25-30 t/ha, a prinosi jesenjih sorti kreću se od 20-25 t/ha. Berba karfiola obavlja se ručno, a na velikim površinama mehanizovano i na taj način se ubrzava pakovanje. Bere se za vreme suvog i sunčanog vremena odsecanjem cvetova s lišćem koje ih obavija, a zatim se listovi skrate toliko da samo s bočnih strana zaštićuju cvetove. Nakon berbe pobrani se cvetovi moraju zaštiti od sunčeve svetlosti da ne bi došlo do promene njihove boje. Kod zakasnjele berbe može doći do izduživanja cvetnih grana cvetova, isti bivaju rastresiti i gube boju. Karfiol se nakon berbe može čuvati u skladištu na temperaturi od 0 °C uz relativnu vlagu vazduha 95-99 %. Na taj način se može čuvati do mesec dana.

 

VIDEO PREZENTACIJA: 

Dodatne informacije

Težina 40 kg

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Karfiol „Durgeš““

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.