• 758
  • 0
Na svu sreću, migrene se mogu tretirati prirodnim metodama. U nastavku članka možete saznati 11 najboljih metoda za lečenje i prevenciju migrene:
 

1. Izbegavajte napitke sa kofeinom

 
Pre nego što se pojavi bol izazvan migrenom krvni sudovi u glavi počinju da otiču. Nervi koji okružuju krvne sudove onda šalju signale u deo mozga koji je zadužen za bol, i tako počinje da vas boli glava i lice. Kofein, aktivni sastojak kafe i nekih vrsta čaja, smanjuje dotok krvi i kiseonika u mozak što će pogoršati stanje kada je u pitanju bol glave. Kafa sama po sebi može izazvati glavobolju, čak iako osoba koja pije ne pati od migrene. Zato je najbolje da kofein potpuno izbacite iz upotrebe.
 

2. Odmor u mračnoj prostoriji

 
Migrena može povećati osetljivost osobe na svetlost i buku. U ovakvim slučajevima, najbolji „lek“ je odlazak u mračnu, tihu sobu dok osetljivost ne popusti. Takođe vam može biti od pomoći da stavite masku za spavanje, slušate opuštajuću muziku i spustite roletne.
 

3. Terapija promene temperature

 
Hladne i vruće obloge deluju pozitivno kada je reč o lečenju migrene. Hladna obloga pomaže u smanjenju protoka krvi i ima efekat koji može da priguši osećaj bola. Za razliku od hladnih obloga, vruće obloge pomažu u opuštanju napetih mišića. Hidroterapija vrućom i hladnom takođe pomaže.
 

4. Udišite etarsko ulje lavande

 
Esencijalno ulje lavande je prirodni lek za migrene. Takođe se često koristi za ublažavanje stresa jer opušta. Da biste ublažili migrenu, udahnite miris ulja direktno iz bočice. Takođe se možete inhalirati esencijalnim uljem lavande tako što ćete udisati paru.
 

5. Ostanite hidrirani

 
Dehidratacija smanjuje protok krvi i kiseonika u mozak, što može izazvati migrenu. Da se ​​to ne bi dogodilo, pijte dva do tri litra vode svakog dana. Konzumiranje hrane bogate vodom, poput krastavca, takođe utiče na dnevni unos vode.
 

6. Izbacite prerađenu hranu iz upotrebe

 
Konzumiranje određene hrane može izazvati migrenu. Ova hrana uključuje ostareli sir, crveno meso, prerađeno meso, hranu sa aditivima i veštačkim ukusima i alkoholna pića. Ukiseljena hrana, začinjena hrana i mlečni proizvodi poput krem sira i pavlake takođe mogu izazvati migrenu.
 

7. Spavajte dovoljno

 
Nedostatak sna može pokrenuti migrenu. Pokušajte da spavate sedam do osam sati svake noći i izbegavajte dugo dremanje tokom dana. Steknite naviku da svaki dan odlazite u krevet i ustajete u isto vreme.
 

8. Vežbajte redovno

 
Vežbanje pomaže telu da oslobodi endorfine, hemikalije koje ublažavaju stres i bol. Takođe pomažu u smanjenju nivoa stresa i ublažavanju anksioznosti. Ali imajte na umu da intenzivno vežbanje može pogoršati migrenu. Nežno istezanje, kratke šetnje ili brzo trčanje treba da pomognu ublažavanju migrene.
 

9. Pišite dnevnik migrena

 
Ako često patite od napada migrene, pomoćiće vam da vaše epizode ​​zabeležite u dnevnik. Vremenom možete steći dragocen uvid u okidače i simptome, što će vam pomoći da se izlečite.
 

10. Izbegavajte stres

 
Stres je čest uzrok migrene, ali je manja verovatnoća da ćete je razviti ako možete da upravljate nivoom stresa. Da biste smanjili stres, jednostavno se potrudite da izbegavate stesne situacije i ljude koji vam stvaraju stres, slušajte umirujuću muziku ili razgovarajte sa prijateljima i porodicom.
 

11. Detoksifikujte organizam

 
Toksini iz organizma mogu stvarati migrenu. Zato je poželjno detoksifikovati organizam, a posebnu pažnju obratite na debelo crevo jer neredovna stolica upravo izaziva migrene. Predlažemo da primenite 30-dnevni program detoksikacije po dr. Šulcu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *