• 676
  • 0

Tokom početka nove godine postoji nebrojano mnogo odluka koje ljudi donesu vezano za zdraviji način života, bolja ishrana, više fizičke aktivnosti i manje slatkiša, i naravno odluka da ćemo konačno te godine smršati na idealnu zamišljenu kilažu.

 
Šta se onda desi? Svakodnevne obaveze, stare navike provladavaju, i nekako ta želja koju smo imali se polako smanjuje dok se potpuno ne prepustimo našem trenutnom stanju… do sledeće godine.
 
Imajte u vidu da ne možete preko noći promeniti svoje navike i da promenite svoje telo.

Te loše navike koje imamo, kada je u pitanju nezdrava ishrana i nedovoljna fizička aktivnost, su doboko ukorenjene u naš um, one su deo naše svakodnevne rutine koju radimo automatski, svaki dan, mnogo puta uzastopno. Stvaranje nove navike je teško ako je nova navika sušta suprotnost stare navike, a to je zato što prihvatiti novu značilo bi isključiti staru naviku. Borba se odvija u našem umu.


Većini nas je standard zdravlja vitka linija.

Idealna kilaža je samo proizvod zdravog načina života, koju karakterišu naše navike. Ono što mi nerazumemo je to da možemo stvoriti navike a da toga nismo ni svesni. Na primer, kada ste zadnji put izabrali da idete stepenicama umesto da idete liftom, ili kada ste otišli par kilometara daleko od kuće peške umesto automobilom? Kada ste zadnji put umesto sveže obične vode naručili nezdravi, aspartamom bogati, pun šećera koji goji, neurološko destruktivni gazirani sok koji tako mnogo volite da pijete? Kada ste zadnji put iz obroka izbacili hleb ili bilo šta što je životinjskog porekla? Sve ove stvari, iako deluju neznatno, doprinose vašem zdravlju i vitkoj liniji.

 
Na televizoru često gledamo vitke muškarce i žene sa pločicama i ravnim stomakom, kako nam nude proizvode za mršavljenje ili sprave za vežbe. Zar zaista mislite da su oni ostvarili takvu figuru zahvaljujući proizvodu koji vam nude? Da li zaista mislite da je potrebno samo 20 minuta dnevno na magičnoj spravi kako biste imali ravan stomak, pored toga što možete da jedete šta želite? Ne zavaravajte se, da biste izgledali kao oni potrebne su vam godine.
 
Ne očekujte nakon jednog sata vežbi da zategnete svoj stomak. Ako želte da postignete vitku liniju potrebno je da date vašem telu signal – signal da ga koristite. 
 
Ako svakodnevno vežbate, daćete vašem telu signale, a nakon dužeg perioda vaše telo će postati idealno. Vreme i doslednost su ključ vitke linije. Naš problem je što želimo instant rešenja i želimo da promenimo sve od jednom. Umesto što očekujete instant promenu, dajte sebi vreme, od dve nedelje do dva meseca.

Vašem telu je potrebno vreme da se navikne na svakodnevno vežbanje. 

 
Isto je i sa navikama u ishrani. Većina današnjih vegana je rođena u porodicama gde je nezdrava ishrana bila svakodnevnica. Jako mali broj njih je odmah prešao na 100% sirovu biljnu ishranu, bilo je potrebno vreme i prilagođavanje. Ali kada su neke namirnice u pitanju morate da stavite „crtu“. Znamo da rafinisani šećeri prouzrokuju mnogo problema, stoga, morate prestati sa gaziranim napitcima, kolačićima, grickalicama, čokoladicama itd. U suštini, rafinisani proizvodi iz kesa, kutija, tegli, rafova, treba izbegavati.

Jedite hranu u prirodnom obliku.

 
Takođe postoje i skriveni šećeri koje možete naći u sledećim proizvodima: dijetetski napici, jogurti, žvakaće gume, komercijalni kupovni sosovi, napitci u prahu, zaslađene vode, napitci „bez šećera“, pahuljice (musli/kornfleks), farmaceutski sirupi itd.
 
Obavezno izbegavajte zasićene masti koje dobijamo iz proizvoda životinjskog porekla i koje su poznate po svojoj sposobnosti da zapuše krvne sudove, izazovu srčane bolesti, kancer, artritis, erektilnu disfunkciju, šlog i skoro svaku poznatu bolest. 
 
Ali kao i za sve ostalo, kod većine ljudi, je potrebno vreme kao bi došlo do potpune promene.

Polako i postepeno menjajte navike, ali ipak vidite da što pre izbacite iz upotrebe namirnice koje utiču na to da često idete kod lekara i da su vam potrebni medikamenti.

 
Evo izazova: dovedite polako sebe u poziciju da svakodnevno vežbate i da vam je ishrana 100% biljna.
 
Kada budete došli do te pozicije i kada se budete pridržavali te rutine bar dva meseca, pogledajte se u ogledalo i recite nam kako izgledate i kakvo vam je sad zdravlje. Ako vam se svidi to što vidite, onda se držite toga i dalje. Ako vam se ne svidi, vi se vratite na staro. Ako budete tako uradili, odmah ćete osetiti razliku ali ćete iskusiti mučninu, dijareju, nadutost i povećanje telesne mase.
 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *