• 491
  • 0

Vekovima su lekari opisivali različite simptome vezane za menstrualni ciklus  no tek su u posednjih dvadeset godina sprovedena neka istraživanja kako bi se ispitali ponekad onesposobljavajuća fizička nelagodnost i emocionalni distres koji se uobičajeno nazivaju PMS.

PMS (predmenstrulni sindrom) se odlikuje fizičkim i psihološkim simptomima i simptomima vezanim za ponašanje koji su toliko ozbiljni da utiču na međusobne odnose i onemogućuju normalno funkcionisanje. Oko 80% žena u svom reproduktivnom periodu života može da ima blaže simptome PMS- a uključujući grčeve u stomaku i nadutost, bolnu osetljivost dojki ili depresivno raspoloženje dan, dva pre početka menstrualnog ciklusa. Čak 8% žena oseća simptome slabosti u vreme ovulacije, što traje oko dve sedmice doprvih par dana menstruacije.

Dok PMS zbog svoje učestanosti predstavlja jednu veoma zabrinjavajuću pojavu, PDP još više zabrinjava zbog svojih predvidljivih mesečnih napada teške depresije pored mnoštva drugih potencijalno opasnih simptoma. U te simptome spadaju stalna zabrinutost , migrene, manija (izražena hiperaktivnost), pa čak i psihoza.

Čini se da su PMS i PDP povezani sa hormonskim promenama do kojih dolazi tokom menstrualnog ciklusa. Ako je žena ranije patila od nekih mentalnih poremećaja naročito od teškog oblika depresije velika je verovatnoća da će patiti i od PDP. 

Neke žene kažu da su predmenstrualni simptomi počeli da im se javljaju ili pogoršavaju nakon porođaja zatim kada su počele ili prestale da uzimaju pilule za kontracepciju ili posle operacije u karlici poput tubularne (vanmaterične) trudnoće.

Iako se PMS danas najčešće leči antidepresivima pokazalo se da i neki prirodni načini mogu blagotvorno da deluju u takvim situacijama. Male količine vitamina Bublažile simptome PMS kod nekih žena. Priča se da se simptomi PMS mogu ublažiti upotrebom ulja noćurka i ostalih proizvoda koji sadrže dugolančane masne kiseline. Uprkos njegovoj populaciji istraživanja su pokazala da ono nije ništa efikasnije od placeba.

Pokazalo se da vegeterijanska ishrana siromašna mastima smanjuje proizvodnju estrogena a bogata je i biljnim vlaknima koja pomažu telu da izbaci višak estrogena. Kada se stvaraju manje količine estrogena smanjena je i proizvodnja prostaglandina a menstrualni grčevi kraće traju i nisu tako jaki. 

Generalno gledano osoba bolje podnosi fizički i emocionalni bol kada je odmorna kada je unela dovoljno tečnosti u organizam i kada je u dobroj fizičkoj kondiciji.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *