• 528
  • 0

Ubeđivanje dece da jedu više voća i povrća, koje često može da im bude neukusno, pošto su naviknuta na slatkiše i drugu rafinisanu hranu, često je nemoguća misija. Istraživači sa Univerziteta u Alberti predlažu jedno delotvorno rešenje: dajte deci kecelju i uključite ih u spremanje.

Rezultati ankete koja je sprovedena među učenicima petog razreda u Alberti pokazuju da je uključivanje dece u pripremanje obroka zdrave hrane najbolji način da naviknete svoje dete da jede zdravu hranu, ali i da je zavoli.

„Deca koja vole voće i povrće sklona su da ih jedu češće“, kaže vodeći autor studije dr Jen Li Ču (Yen Li Chu), saradnik na post-doktorskim studijama Medicinskog fakulteta Univerzita u Alberti. „Rezultati ukazuju da podsticanje dece da se uključe u pripremanje zdravih obroka može biti delotvorna strategija promovisanja zdravlja u školama i među roditeljima.“

Prošlog meseca je objavljeno istraživanje koje je bazirano na ispitivanju učenika u 151 školi u Alberti, o tome kakvu hranu oni konzumiraju i da li sami pripremaju svoje obroke.

Prema rezultatima istraživanja skoro trećina anketiranih učenika je izjavila da priprema obroke najmanje jednom dnevno. Druga trećina je rekla da priprema obroke jednom do tri puta nedeljno. Četvrtina anketiranih đaka priprema obroke jednom mesečno, dok 12,4% učenika potpuno izbegava kuhinju.

Deca u principu više vole voće od povrća. Kod dece koja učestvuju u pripremanju zdravih obroka izraženo je interesovanje i za voćem i za povrćem, čak je među njima bilo za 10% više dece koja vole povrće više od voća.

Na osnovu rezultata se još može zaključiti da su deca koja aktivno učestvuju u pripremanju zdravih obroka svesna važnosti konzumiranja zdrave hrane.

Pol Vogeler (Paul Veugelers), koautor studije i šef Centra za istraživanje javnog zdravlja Univerziteta u Albertis ističe da konzumiranje zdrave hrane kod dece unapređuje koštani i mišićni razvoj, učenje i samopoštovanje.

„Dobra hrana je važna za nas. Ona sprečava pojavu gojaznosti i otklanja sve hronične bolesti“, navodi Vogeler. „Opšti cilj našeg posla je da se smanji nivo hroničnih bolesti u našem društvu. Zdrava ishrana je na samom vrhu liste načina kojima bismo ostvarili naš cilj.“

Jen Li Ču naglašava da je veoma važno da deca budu zainteresovana i da aktivno učestvuju u pripremanju obroka kod kuće i dodaje da ne bi bilo loše da u školama postoje prostorije u kojima bi deca mogla sama da pripremaju svoje obroke.

„Mogli bismo da u školama da imamo časove ili klubove spremanja hrane i tako pomognemo deci da povećaju unos voća i povrća“, dodaje Ču.

Iako je anketa sprovedena među učenicima petog razreda, dobijeni zaključci se jednako mogu primeniti i kod starijih tinejdžera i studenata, dodaje Vogeler.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *