• 294
  • 0
 To su većinom sluzni polipi koji imaju sluznicu, te su isto građeni kao i oni. Ređe nastaju tvrdi polipi, koji se sastoje iz vlaknastog veziva. Svi su polipi puni krvnih sudova i zbog toga naginju krvarenju.

Nosni polipi nastaju obično zbog hroničnog nosnog katara. Pojavljuju se pojedinačno ili u grupama. Znakovi toga oboljenja su hronična kijavica i začepljenje nosa. Ljudi koji imaju nosne polipe dišu na usta, jako dišu i govore kroz nos. U mnogim slučajevima uz to se pojavljuje i nesnosna glavobolja i neuralgija na licu.

Lečenje – recepti:

Pre svega, polipe je potrebno ukloniti operativnim putem, a ako to ne uspe, načiniti čaj od sledeće mešavine trava.

Sastav čaja:

– 20 g korena belog sleza;

 
– 20 g korena koprive;
 
– 20 g listova matičnjaka.

Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokuvane i ohlađene vode uveče staviti 5 g mešavine i namočiti do jutra. Nakon toga staviti na tihu vatru da provri. Ohladiti poklopljeno, zasladiti medom ili šećerom i u jednakim vremenskim razmacima piti caj 6 puta dnevno po 1 dcl. Uz taj čaj, bolesnici s jače razvijenim polipima, koji teže govore, treba da uzimaju medom zaslađen kompot od neoguljenih kiselih jabuka.

Za lečenje polipa korisno je i udisanje pare (inhalacija). Udisanje pare vrši se pre spavanja u trajanju od 20 minuta, posle čega je potrebno ostati još 1 sat u toploj prostoriji. Nakon udisanja pare, u nosnice ukapati po 4 kapi kantarion ulja te istim uljem namazati sa spoljnje strane celi nos. Mazati lagano, da koža upije što više ulja.

Dodaj komentar

Vaša e-mail adresa neće biti nigdje objavljena. Obavezna polja su označena sa *