• 498
  • 0
 To su većinom sluzni polipi koji imaju sluznicu, te su isto građeni kao i oni. Ređe nastaju tvrdi polipi, koji se sastoje iz vlaknastog veziva. Svi su polipi puni krvnih sudova i zbog toga naginju krvarenju.

Nosni polipi nastaju obično zbog hroničnog nosnog katara. Pojavljuju se pojedinačno ili u grupama. Znakovi toga oboljenja su hronična kijavica i začepljenje nosa. Ljudi koji imaju nosne polipe dišu na usta, jako dišu i govore kroz nos. U mnogim slučajevima uz to se pojavljuje i nesnosna glavobolja i neuralgija na licu.

Lečenje – recepti:

Pre svega, polipe je potrebno ukloniti operativnim putem, a ako to ne uspe, načiniti čaj od sledeće mešavine trava.

Sastav čaja:

– 20 g korena belog sleza;

 
– 20 g korena koprive;
 
– 20 g listova matičnjaka.

Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokuvane i ohlađene vode uveče staviti 5 g mešavine i namočiti do jutra. Nakon toga staviti na tihu vatru da provri. Ohladiti poklopljeno, zasladiti medom ili šećerom i u jednakim vremenskim razmacima piti caj 6 puta dnevno po 1 dcl. Uz taj čaj, bolesnici s jače razvijenim polipima, koji teže govore, treba da uzimaju medom zaslađen kompot od neoguljenih kiselih jabuka.

Za lečenje polipa korisno je i udisanje pare (inhalacija). Udisanje pare vrši se pre spavanja u trajanju od 20 minuta, posle čega je potrebno ostati još 1 sat u toploj prostoriji. Nakon udisanja pare, u nosnice ukapati po 4 kapi kantarion ulja te istim uljem namazati sa spoljnje strane celi nos. Mazati lagano, da koža upije što više ulja.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *