• 235
  • 0

Sastojci:

– kokosovo ulje – 20% – 100g;

– palmino ulje -40% – 200g;

– maslinovo ulje -40% – 200g;

– destilisana voda -180g;

– NaOH (kaustična soda) -67,89g.

Priprema:

1. Precizno izmeriti potrebne sastojke ulja u gramima. Kokosovo ulje, palmino ulje su obično u krutom stanju pa ih je potrebno otopiti u mikrotalasnu pećnicu ili na električni Å”poret da postanu tečni.

2. Precizno izmeriti količinu vode u gramima.

3. Precizno izmeriti količinu kaustične u gramima. U trenutku merenja natrijum hidroksida treba preduzeti sve mere opreza (rukavice, naočare, dugi rukavi, kecelja). Pridržavajte se ovih stvari u toku celog pravljenja sapuna.

4. Kaustična soda se dodaje u vodu, nikako suprotno. Ovim se postupkom dobije vodena smesa koji razvije visoku temperaturu i u početku je mutna i meŔanjem postaje bistra. Treba čekati da se temperatura spusti na 55 stepena celzijusa. Temperatura ulja treba da bude približna temperaturi ove vodene smese sa sodom.

5
. U izmeÅ”anu količinu ulja polako se dodaje vodena smesa natrijum hidroksida. Lagano meÅ”ajte tu smesu, najbolje je ili plastičnom kaÅ”ikom ili drvenom nikako metalnom. Takođe je bitno da ta smesa ne bude u posudi od aluminijuma.

6. Smesu možete meÅ”ati mikserom do određene gustine da bi se ubrzala reakcija zguÅ”njavanja. Smesa treba da bude gustine pudinga ili kreme.

7. U smesu dodati eterična mirisna ulja u količini 30-50g na 1kg ulja u bazi.

8. Sapun staviti u kalup, uviti providnom folijom. Možete porskati alkoholom po vrhu sapuna kako se ne bi stvarao beli sloj na vrhu pa kada se ohladi to sastrugati.

9. Izvaditi sapun iz kalupa.

 

Napravite i vi prirodne sapune sa različitim mirisnim uljima.

Dodaj komentar

VaÅ”a e-mail adresa neće biti nigdje objavljena. Obavezna polja su označena sa *