• 715
  • 0

Sastojci:

– kokosovo ulje – 20% – 100g;

– palmino ulje -40% – 200g;

– maslinovo ulje -40% – 200g;

– destilisana voda -180g;

– NaOH (kaustična soda) -67,89g.

Priprema:

1. Precizno izmeriti potrebne sastojke ulja u gramima. Kokosovo ulje, palmino ulje su obično u krutom stanju pa ih je potrebno otopiti u mikrotalasnu pećnicu ili na električni šporet da postanu tečni.

2. Precizno izmeriti količinu vode u gramima.

3. Precizno izmeriti količinu kaustične u gramima. U trenutku merenja natrijum hidroksida treba preduzeti sve mere opreza (rukavice, naočare, dugi rukavi, kecelja). Pridržavajte se ovih stvari u toku celog pravljenja sapuna.

4. Kaustična soda se dodaje u vodu, nikako suprotno. Ovim se postupkom dobije vodena smesa koji razvije visoku temperaturu i u početku je mutna i mešanjem postaje bistra. Treba čekati da se temperatura spusti na 55 stepena celzijusa. Temperatura ulja treba da bude približna temperaturi ove vodene smese sa sodom.

5
. U izmešanu količinu ulja polako se dodaje vodena smesa natrijum hidroksida. Lagano mešajte tu smesu, najbolje je ili plastičnom kašikom ili drvenom nikako metalnom. Takođe je bitno da ta smesa ne bude u posudi od aluminijuma.

6. Smesu možete mešati mikserom do određene gustine da bi se ubrzala reakcija zgušnjavanja. Smesa treba da bude gustine pudinga ili kreme.

7. U smesu dodati eterična mirisna ulja u količini 30-50g na 1kg ulja u bazi.

8. Sapun staviti u kalup, uviti providnom folijom. Možete porskati alkoholom po vrhu sapuna kako se ne bi stvarao beli sloj na vrhu pa kada se ohladi to sastrugati.

9. Izvaditi sapun iz kalupa.

 

Napravite i vi prirodne sapune sa različitim mirisnim uljima.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *