• 725
  • 0

Većina nas ne zna objasniti zašto u bolnim emocionalnim stanjima posežemo za keksima, kolačima, čokoladom ili pudingom. Mnogi veruju da im te namirnice pomažu zato što imaju odličan ukus.

Ali, to je samo deo razloga. Ta nas hrana privlači zbog sastojaka koji dižu raspoloženje – jednostavnih ugljenohidrata, to jest monosaharida i disaharida. U svakodnevnom govoru, zovemo ih naprosto šećeri. Kad zagrizemo u štrudlu od jabuke ili u krofnu, unosimo u organizam te spojeve i odmah se osećamo bolje.

Potreba za serotoninom

U našem organizmu jednostavni uglenohidrati započinju niz hemijskih procesa, koji vode do dizanja nivoa serotonina u mozgu. Studije pokazuju da je nizak nivo serotonina među glavnim uzročnicima žudnje za slatkim. Serotonin je neurotransmiter koji stvara osećaj spokoja i zadovoljstva. Što je više serotonina, to se bolje osećamo. Zato, kad nam je potreban brz rast serotonina, tražimo hranu bogatu šećerom.

Nažalost, često ga nalazimo u prerađenim namirnicama s puno kalorija i malo hranjivih sastojaka. Preterano konzumiranje hrane koja sadrži jednostavne ugljenohidrate može uzrokovati mnoge zdravstvene poteškoće. Među njima prednjače dijabetes, gojaznost i bolesti srca i krvnih žila. I ne samo to – otkriveno je da konzumiranje belog šećera oštećuje jetru, remeti rad hormonalnog sisitema i povećava rizik od raka.

Kako prekinuti začarani krug

Ako previše popustimo žudnji za šećerom u prerađenoj hrani, uzrokovat ćemo si brz rast, a potom i jednako brz pad glukoze u krvi. Taj nagli pad potiče još veću potrebu za šećerom, pa se stvara začarani krug. Prekinuti ga možete samo jedući zdravu hranu koja sprečava žudnju za šećerom, tvrde nutricionisti. I složeni ugljenohidrati, odnosno polisaharidi, proizvode jednak učinak u pogledu serotonina, samo to čine sporije. Sledeće namirnice zadovolji će vaše potrebe za slatkim, bez štete za vaše zdravlje.

Paradajz

Paradajz je efikasan protiv želje za šećerom, jer sadrži visok nivo  triptofana – supstanca koju telo pretvara u serotonin.Ovaj plod bogat je i hromom, mineralom koji umanjuje zelju za hranom, te regulise holesterol i nivo glukoze u krvi.

Jabuka

Jedno od najboljih voća za zadovoljavanje želje za slatkim je jabuka. Lako ju je nositi sa sobom i nije  potrebno guliti ili rezati.Čak i kisele sorte jabuke sadrže mnogo zdravih ugljenohidrata.Ovo je voće bogato i prehrambenim vlaknima, koja daju osećaj sitosti i smanjuju glad.

Slatki kukuruz

Slatki kukuruz još je jedna zdrava namirnica koja vam može pomoći u „odvikavanju od slatkiša“.Posebno dobro suzbija želju za slatkim kad je skuvan. Obiluje antioksidansima, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima. Osim poriva za jedenje šećera smanjuje i glad.

Slatki krompir

Još jedno povrće koje vam može pomoći jest slatki krompir.Ova namirnica neće samo zadovoljiti vašu želju za slatkim, nego će dodatno organizam snabdeti sa  vitaminom C, D i B6 i gvozdjem. Hranjive supstance u slatkom krompiru mogu spriječiti bolesti srca, rak i druge degenerativne bolesti.

Cimet

Cimet je fantastičan začin koji ima izvrstan ukus i miris, pa ga možete dodati mnogim jelima.Cimet odlično pomaže protiv želje za slatkim.Ovaj začin sprečava nagle oscilacije u nivou glukoze koje pridonose žudnji za šećerom i time odgađa potrebu za unosom nove porcije šećera.

Navedene namirnice neće samo umanjiti žudnju za slatkim, nego će i poboljšati vaše zdravlje te održati liniju vitkom. Kao alternativu belom šećeru kod pripreme kolača i deserta možete koristiti javorov ili agava sirup, steviju.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *