• 797
  • 0
Simptomi i uzroci: Želite da smanjite stvaranje ožiljka nakon neke posekotine ili rane, ili želite da smanjite već postojeći ožiljak. Ožiljno tkivo može da se pretvori u keloide – velike, čvrste izrasline na koži. Keloide su bezopasne, ali ne izgledaju lepo, osetljive su i ponekad svrbe. Rizik od keloida je naročito izražen kod ljudi tamnijeg tena.
 

PRIRODNI LEKOVI ZA SMANjIVANjE OŽILjKA


– preporučuje se vitamin E (400 IJ), i za unutrašnju i za spoljnu upotrebu. Otvorite kapusle sa vitmainom E i stavite to na ožiljak ili namažite ulje na ranu. Za unutrašnju upotrebu konzumirajte hranu bogatu vitaminom E (bademi, spanać, batat, suncokretove semenke, avokado, maslinovo ulje…). Kod pojedinih slučajeva došlo je čak i do smanjenja starih ožiljaka, a ponekad može doći i do njihovog nestanka.
 

Kako sprečiti nastajanje ožiljaka?


– Odmah stavite nekoliko kapi nerazblaženog esencijalnog ulja od lavande na deo kože, Ili ga pomešajte sa gelom od obične aloje, nanesite i prekrijte sterilnom gazom. 
– Da biste ubrzali izlečenje i da ne dođe do stvaranja ožiljka, primenite lokalno jednu ili više stvari od sledećih: vitamin E, svež sok od obične aloje ili kašnu bologu sa gavezom. Od navedenog, vitamin E je naročito dobar za kasnije stvaranje ožiljaka. Primenite vitamin E lokalno (na oboleli deo) i svrstajte ga u ishranu. Probušite kapsulu sa vitaminom E i pustite da ulje iscuri preko posekotine ili ožiljka. 
– Očistite i pobrinite se za svaku ranu, da bi mogle pravilno da se zaleče. Zatvorite poderotine flasterom (onaj u obliku leptira). To će smanjiti stvaranje ožiljaka. Ne dirajte koricu/krastu od rane. Neka proces izlečenja teče svojim prirodnim tokom. Hranite se zdravo. Budite nežni prema predelu sa ranom koja se zalečuje, dok trljate kožu, kupate se, itd.
 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *