• 610
  • 0

Toksični sastojci kao što su živa, olovo, aluminijum i ostali teški metali, formaldehid, paraben, hemijske arome, fluorid, plastika, petrohemikalije (i mnogi drugi) nalaze se u svemu, od sapuna za ruke, ruževa, ajlajnera, tečnosti za ispiranje usta, šampona, dezodoranasa, omekšivača, pasti za zube, kupki za telo, losiona, krema za sunčanje i mojsturizera. Kao rezultat redovne upotrebe, ovi proizvodi mogu naneti ogromnu štetu našem zdravlju i našem imunom sistemu. Ali hvala Bogu što nam je u prirodi obezbedio neke moćne i pristupačne, ne-toksične proizvode za negu tela koji će naše telo održati svežim i čistim!

Zašto rizikovati sa komercijalnim proizvodima za negu tela?

Vaša koža je zaista neverovatan organ. Najveći organ u vašem telu, zaštitna barijera protiv uticaja spoljašnjeg sveta. Međutim, pošto je koža takođe i neverovatan apsorbent i izložena je svemu sa čime dolazimo u kontakt, razumljivo je da je koža takođe jedan od organa koji su najpodložniji zdravstvenim problemima. Zato je važno da je negujemo, ali ne na način na koji bi to volele farmaceutske kompanije!

Vaše telo koristi kožu za detoksikaciju, izbacujući toksine kroz tri miliona njenih znojnih žlezda.

Kada neprestano nanosimo kreme, moisturizere i komercijalne kreme za sunčanje koje su pune toksina, mi se zapravo suprotstavljamo prirodnom procesu detoksikacije naše kože. Zato je imperativ da se koriste zdravi i prirodni proizvodi za vašu kožu, umesto hemikalija koje su dobre na dodir, ali koje prirodne sisteme tela stavljaju pod pritisak. Ili, još bolje, NAPRAVITE SVOJE proizvode za negu tela! Na taj način ćete najbolje znati šta se nalazi u proizvodima koje vi i vaša porodica koristite svakog dana. Tako se možete osećati sigurnim, znajući da ništa toksično ne ulazi u vaše telo ili teče kroz odvod u vašem kupatilu.

Napravite svoje ne-toksične proizvode za negu telu

Ispod smo naveli neke sjajne prirodne sastojke za vaše domaće proizvode za negu tela. Proizvodi koje možete napraviti od ovih sastojaka uključuju: pastu za izbeljivanje zuba, tečnost za ispiranje usta, kremu za sunčanje, moisturizer, sprej protiv buba, šampon, omekšivač, balzam za usne, sredstvo za čišćenje lica i dezodorans.

Zbog toga što su svi oni potpuno prirodni i ne-toksični, takođe možete i eksperimentisati sa kombinacijama ovih sastojaka.

1. Organsko jabukovo sirće ne samo što koristi vašem telu iznutra nego takođe je i odličan proizvod za negu lepote kose i kože, od glave do pete. Ovo sirće je jeftino, ima ga dosta i, zbog svoje velike kiselosti, balansira pH nivo vaše kože, dajući vam nežan, mek sjaj.

2. Soda bikarbona je blagi alkalin u prahu koji čisti, izbeljuje, a ima i anti-inflamatorna svojstva. Soda bikarbona takođe će izvući toksine što je čini sjajnim sastojkom za vaše domaće proizvode. Sodu bikarbonu možete pronaći u svakoj prodavnici a i veoma je jeftina.

3. Pčelinji vosak je prirodni vosak koji pčele proizvode u svojim košnicama. Pčelinji vosak može se upotrebiti na mnogo načina, ali u proizvodima za negu kože, kada se jednom nanese, formira zaštitni i vlažni sloj na površini kože. Takođe sadrži anti-bakterijska svojstva.

4. Organsko devičansko kokosovo ulje može se iskoristiti na toliko načina, a može se upotrebiti i za skoro sve potrebe za negu vašeg tela. Kokosovo ulje ima anti-virusna, anti-mikrobna i anti-fungalna svojstva. Pomaže kod poboljšanja cirkulacije dok u isto vreme vlaži, ublažuje crvenilo i nadustost kože. Kokosovo ulje je efikasno u tretiranju kožnih stanja kao što su suva koža, svrab ili perutanje kože. Efikasno je u uklanjanju šminke. Kokosovo ulje takođe je idealno za pranje usta i zuba, a ovaj tretman pomaže da se poboljša balans flore usta, sprečavajući tako razvitak mnogih oralnih bolesti i problema.

5. Ulje jojobe je botanički ekstrakt iz semena drveta jojobe. Može se upotrebiti kao sredstvo za uklanjanje šminke, omekšivač, čistač lica, za masažu i kao ulje za telo nakon kupanja, mojsturizer za telo, mast za usne i još mnogo toga. Veoma je slično konzistentnosti ulja za ljudsku kožu, stoga ima sposobnost da čisti pore a da ih ne začepi.

6. Ulje od makadamskog oraha može pomoći vašoj koži da povrati vlažnost, ubrza zarastanje, smanji broj akni i ostalih ožiljaka. Ono pomaže koži da povrati elastičnost. Sadrži Omega-7 masti, što je sjajan izvor nege za kožni kolagen, što jača kožu i reguliše pojavu pukotina i bora.

7. Vitamin E ulje snažan je antioksidant koji sprečava prerano starenje i ubrzava zarastanje. Kao idealan moisturizer, ono se nalazi u mnogim proizvodima za kožu i nokte.

8. Citrusni sokovi kao što su sok od narandže i limuna sjajni su kao „prirodni piling“. Oni čiste pore, pomažu kod ravnomernog tena bez fleka. Najbolje ih je upotrebljavati u kombinaciji sa ostalim sastojcima za moisturizer, jer sok od limuna može blago isušiti kožu.

9. Ricinusovo ulje ima anti-inflamatorna, anti-bakterijska, anti-virusna i anti-fungalna svojstva. Efikasno je u tretiranju fleka kao što su akne, a takođe je korisno za tretiranje suve/ispucale kože.

10. Aloe vera: Gel od aloe vere ima antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva, a sjajan je i za hidriranje kože. Takođe je pun vitamina, uklljučujući vitamin A, C i E, za zdravu kožu, kosu i nokte.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *