• 1
  • 0

SIMPTOMI

 
Kosa koja je toliko suva da vam smeta. Nema sjaja, krta je i krajevi kose mogu biti razdvojeni.
 

UZROCI

 
Suvoj bašti je potrebna voda. Suvoj kosi ne treba voda, ali joj trebaju prirodna ulja. Uzrok problema mogu biti prejaki šamponi, koji otklanjaju sva ulja sa kože glave, ili loša ishrana.
 

PRIRODNI LEKOVI

 
– U svoju ishranu ubacite dovoljno nezasićenih masnih kiselina (nezagrevana biljna ulja, poput ulja od pšeničnih klica, lanenog semena, susama, kukuruza ili soje). 
 
– Ne koristite toplotu za uređivanje kose. I gvozdeni i električni vikleri stvaraju previše jaku toplotu. Umesto toga, žene bi trebalo da koriste nezagrejane plastične, cilindrične viklere. 
 
– Kod suve kose krajevi su često istrzani. Secite ih otprilike svake 6. sedmice.
 
– Nemojte kosu izlagati vetru, jer se i time kosa lomi. Žene ne bi trebalo da plivaju gologlave. Koristite kapu za plivanje, jer ćete tako zaštiti kosu. U svrhu dodatne zaštite, nanesite malo amslinovog ulja pre stavljanja kape. 
 
– Koristite samo blage šampone.
 
– Nemojte kosu prati svako veče, a kad je perete, činite to sa toplom vodm, ne vrelom. Kosu uvek ispirajte prohladnom vodom. Time se pojačava cirkulacija.
 
– Stavite na kosu susamovo ulje i masirajte, ili primenite ulje od lanenog semena.
 
– Nanesite avokado na kosu i masirajte. On daje i proteine i ulja na koren dlake. U jednom sudu pomešajte jedan oljušteni avokado i po jednu kašičicu ulja od jojobe i ulja od pšeničnih klica. Nakon pranja kose, ispiranja i sušenja, primenite ovu mešavinu na kosu i masirajte je. Zatim prekrijte kosu plastičnom kesom i ostavite tako 15-30 minuta. Potom dobro isperite. Ponavljajte ovo jedanput sedmično.
 

TONICI ZA KOSU

 
– Za spiranje kose od sapunice iskoristite jabukovo sirće.
 
– Konzumiranje soka od koprive pročišćava organizam i doprinosi sjaju kose. Isti učinak ima i čaj od korena čička. 
 
– Za blago ispiranje kose može se koristiti jak čaj od kamilice.
 
– Čaj od korena rabarbare može da se iskoristi za spiranje kose: za sjaj svetlobraon ili bledoplave kose. 
 

ZA ODRŽAVANjE KOSE 

 
Kosa gubi svoja prirodna ulja zbog previše sunčeve svetlosti, jakih hemijskih šampona i boja za kosu, preparata za kosu koji sadrže alkohol ili preparata za uvijanje kose. Prirodna ulja se mogu obnoviti sledećim formulama za održavanje kose, čijom primenom posle nekoliko sedmica kosa postaje mekša na dodir i lepša an izgled.
 
– Nanosite maslinovo ulje na kosu svake 2-3. večeri pre spavanja.
 
– Ako želite uljanu mešavinu sa lepim mirisom, napravite sledeću smesu i primenjujte je povremeno: 30 ml ruzmarinovog ulja, 90 ml slatkog bademovog ulja i 30 kapi ulja od lavande. 
 
– Formula za održavanje kose: u maslinovo ulje dodajte malo ulja od majorana i time namažite kosu. Povremeno napravite svežu smesu toga i ponovite.
 
– Formula sa mirisom pomorandže za suvu kosu: pomešajte 30 ml ruzmarinovog ulja, 90 ml slatkog bademovog ulja i 20 kapi ulja od pomorandže.
 
Ako vam je kosa prirodno uljasta, primenite samo jedno od gore navedenih esencijalnih ulja, najviše jedanput sedmično.
 
– Ako vam je kosa izbledela, svake druge večeri nežno natrljajte na kosu mešavinu od po 30 ml ruzmarinovog i kokosovog ulja, sa 90 ml slatkog bademovog ulja.
 

POPRAVLjANjE KOSE 

 
Komercijalni preparati za negu kose često sadrže jake hemikalije, uključujući alkohol. Evo formule za održavanje kose i njenog sjaja:
 
U manji sud iscedite malo soka od limuna. Zatim parčetom tkanine nanesite na kosu. Kosa će biti suva u roku od nekoliko minuta.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *