• 1
  • 0

Postoji nekoliko načina da se se ispiraju sinusi. Jedan od najpopularnijih načina je  ispiranje sinusa sa neti posudom/bideom za nos – u pitanju je mala keramička ili plastična posuda koja podseća na čajnik ili Aladinovu lampu. Ovaj tip irigatora za nos je efikasan a i lepog je izgleda, ali postoje i savremeni irigatori za nos koji su napravljeni tako da još više olakšavaju ispiranje nosa.

Da li ispiranje nazalnih puteva zaista pomaže?

irigatori-april-2017.jpgHirurzi za uho, grlo i nos preporučuju ispiranje nosa sa nazalnim irigatorima svojim pacijentima koji su imali operaciju sinusa, kako bi se očistile kraste unutar nazalnih puteva. Mnogi ljudi sa alergijskim simptomima sinusa koji su počeli da koriste Neti posude i ostale posude za irigaciju nosa, tvrde sa su uspeli da reše problem zapušenosti nosa, bola u glavi i pritiska koji su svakodnevno osećali. Istraživanja takođe podržavaju ove tvrdnje, pokazujući da irigacija nosa može biti efikasan način za ublažavanje simptoma alergije kod sinusa. Za mnoge, nazalna irigacija može doneti olakšanje simptoma sinusa bez upotrebe bilo kakvih štetnih lekova.

 

 

 

 

 

Irigacijom nosa razređujemo sluz koja se nakupila u sinusima i pomažemo da sluz izađe napolje, time smanjujemo upalu, omogućavamo normalan protok vazduha i eleminišemo alergene koji se nalaze u nosnoj duplji.

Još jedan od načina na koji irigacija nosa pomaže ima veze sa malim cilijama, strukturama unutar naših nazalnih puteva i sinusa, koje liče na dlačice i koje pomažu da se razne neželjene materije, kao što su prašina, prekomerna sluz ili polen, izbace iz nosa. Cilije se sinhronizovano pomeraju levo-desno kako bi sluz i otpad sprovele do grla i kako bi očistile nazalne puteve omogućavajući nam da slobodno dišemo. Slani ratvor koji se koristi u nazalnim irigatorima pomaže cilijama tako što ih ubrzava i poboljšava koordinaciju, omogućavajući im da lakše eliminišu alergene i druge iritante koji izazivaju probleme sa sinusima.

Kako se koristi irigator za sinuse?

Za najbolji rastvor za ispiranje koristite 500 ml mlake destilovane, sterilne ili prokuvane vode i 1 čajnu kašičicu morske soli. Kada napunite irigator sa ovim rastvorom, nagnite glavu pod uglom od 45° stepeni, stavite vrh irigatora na gornju nozdrvu i polako sipajte rastvor tako da blago iscuri na donju nozdrvu.

Tečnost će proći kroz nazalne puteve i na kraju će izaći na drugu nozdrvu.Može se desiti da malo procuri i do grla. Ako se to desi samo ispljunite. Na kraju izduvajte nos kako biste eliminisali ostatak tešnosti, nakon toga ponovo napunite irigator i uradite postupak još jednom. Jako je važno da kada završite sa upotrebom irigatora, da ga dobro isperete i ostavite da se osuši.
ispiranje-sinusa-april-2017.jpg
Koliko je često potrebno da se koristi nazalni irigator?

Osobe koje svakodnevno pate od raznih simptoma sinusa bi trebale raditi ispiranje svakodnevno više puta dok se simptomi ne povuku. Kasnije mogu da primenjuju 2-3 puta nedeljno kada simptoma više ne bude.

Kako biste sprečili bilo kakvu infekciju, uvek koristite destilovanu, sterilnu ili prokluvanu vodu. Takođe jako je vašno da vašu spravu za čišćenje sinusa redevno perete kako se ne bi mogle razviti bakterije. Naravno, irigator možete staviti i u mašinu sa pranje posuđa.

Biljna formula za sinuse po receptu Dr. Ričarda Šulca

prah_za_sinuse2.jpgPored ispiranja sinusa, jako je bitno koristiti i lekovite biljke koje mogu ne samo očistiti sinuse, već mogu sprečiti da se problemi više nikada i ne pojave. 

Formula Dr. Šulca za sinuse otklanja upalu sinusa, otpušava nos i podstiče izbacivanje sluzi. Ovaj prirodni prah na vrlo efektivan i nadasve zdrav način pročiscava i dezinfikuje obolelo i upaljeno područje sinusa.

Ovaj prah je najbolji prirodni lek za lečenje polipa u nosu, zapušenih i iritiranih sinusa, nekontrolisane kijavice i curenja iz nosa.

 

 

 

 

 

 Početna doza je  4-6 puta na dan ušmrknuti malu količinu praha u svaku nozdrvu. Prah se nanosi na dlan ili na predeo između palca i kažiprsta  sa spoljne strane šake. Potrebno je naneti veoma malu količinu praha (od 0,01-0,02 grama) jer pri većim količinama dolazi do momentalnog lučenja sekreta i čovek počinje  obilno da slini, što u prvi mah želimo da izbegnemo, da bi lekovito bilje efektivno delovalo unutar obolelog područja samih sinusa. Upravo iz tih razloga potrebno je prah zadržati u nozdrvama što je duže moguće (najbolje nekoliko min), nakon toga isprazniti nos.

Postupak se obavlja prvo za jednu nozdrvu prstom zatvarajući suprotnu, zatim za drugu, što je dublje moguće iz sve snage. Lekovita svojstva mirike skupljaju područje sinusa dok nezamenljivi prirodni antibiotik, beli luk, vrši dezinfekciju, nijedno strano telo ne može da preživi pod dejstvom alicina koji je njegov glavni sastojak. Pritom ljuta aleva paprika stimuliše protok krvi u cilju eliminisanja prisutne infekcije terajući suze na oči otvarajući i otčepljujući područje .

Biljna formula za grlo po receptu Dr. Ričarda Šulca

tinktura-grlo2.jpgKod problema sa sinusima često se mogu javiti i problemi sa grlom, a to je upravo zato što se sluz iz sinusa, koja sadrži mnoge bakterije, može sliti u grlo, izazivajući tako iritaciju i upalu. Ova tinktura će ukloniti sve štetne mikroorganizme iz grla i smanjiće upalu.

Nenadmašna ehinacea u kombinaciji sa beli lukom, najjačim prirodnim antibiotikom, cini neverovatno snažan dinamicki tandem koji postiže ubedljivo najsnaznije dejstvo i najbolje rezultate u jačanju samog imunog sistema i uništavanju svih štetnih mikroba i raznih mikroorganizama. Sama menta je bogata etarskim uljima, osvežava i hladi obolelo područje delujući kao snažni antiseptik, najviše zahvaljujući mentolu koji je njen sastavni deo.

Ova biljna formula na vrlo učinkovit i efikasan način pobeđuje i eliminiše sve upalne procese, pritom mnogostruko pomažuci kod saniranja i problema izazvanih curenjem iz sinusa.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *