• 1
  • 0
U ovom članku ćemo vam otkriti 10 najgorih namirnica za vaš metabolizam. Izbegavajte ovu hranu kako bi vaš metabolizam funkcionisao pravilno. Pored ishrane je jako važno da budete i fizički aktivni. Ne morate raditi intezivne vežbe, ali obična šetnja i razgibavanje će vać zadovoljiti potrebe tela i ubrzaće spor metabolizam.
 

Spisak 10 najgorih namirnica za metabolizam

 

1. Voćni sok

 
Nasuprot polpularnom verovanju, neće samo mast u ishrani uticati na gojaznost, već će šećer uticati na gojaznost još više. Konzumiranje soka će upropastiti vaš metabolizam na više načina. Sokovi će izazvati žudnju za hranom jer će zbog sadržaja šećera povećati nivo insulina u telu što će vam povećati želju za hranom. Kako budete jeli sve česšće tokom dana tako će se vaš metabolizam usporiti.
 

2. Kikiriki puter

 
Kikiriki puter je nutritivno bogat, ali ga često jedemo u prevelikim količinama. Kikiriki sadrži gljivice koje nazivamo aflatoksini koji oštećuju creva. Oštećena crava neće moći da dopreme hranljive sastojke iz hane do vaših ćelija što će doprineti poremećajima metabolizma.
 

3. Rafinisana biljna ulja

 
Biljna ulja kao što su ulje repice, kanole i suncokretovo ulje su najgore namirnice za vaš metabolizam. Ova ulja sadrže neproporcionalne odnose omega-3 i omega-6 masti, što izaziva gojaznost i insulinsku rezistenciju. Ova ulja uništavaju štitnu žlezdu i endokrini sistem, i znatno usporavaju metabolizam.
 

4. Belo brašno

 
Jednostavni ugljeni hidrati iz belog brašna se prebrzo razlažu u organizmu jer su sva biljna vlakna iz brašna uklonjena. To izaziva velik skok insulina i prevelik unos kalorija. Ishrana bogata belim brašnom će oštetiti nadbubrežne žlezde i usporiće metabolizam do te mere da ćete jedino izbacivanjem ove hrane iz upotrebe moći da vratite organizam u normalu.
 

5. Granola

 
Granola se često prodaje po prodavnicama zdrave hrane i u delovima marketa gde se nalazi navodno „zdrava hrana“. Granola je sačinjena od žitarica i mnogo šećera. Iako sadrži biljna vlakna, za razliku od belog brašna, žitarice granole su ulepljene belim šećerom koji iscrpljuje organizam, slabi imuni sistem i usporava metabolizam.
 

6. Veštački zaslađivači

 
Veštački zaslađivači kao što su aspartam sukraloza su takođe katastrofa za metabolizam. Iako se ovi veštački zaslađivači koriste kako bi se navodno smanjio unos šećera, oni izazivaju žudnju za šećerom. Pored toga imaju izuzetno moćno destruktivno dejstvo na mozak i celo telo.
 

7. Govedina sa farme

 
Govedina sa farme sadrži mnogo antibiotika koji će štetiti vašem digestivnom sistemu. Zbog tog oštećenja će se ostala hrana loše variti što može dovesti do usporenog metabolizma i gojaznosti. Ako već jedete meso, predlažemo da koristite samo provereno domaće (organsko) meso.
 

8. Konvencionalno uzgajane jabuke

 
Svi znamo kako su jabuke zdrave. Ipak, danas se jabuke previše prskaju. Otrovi kojima se one prskaju oštećuju creva i remete varenje. Pored toga, mnoge hibridne sorte jabuka sadrže previše šećera što će usporiti metabolizam i podstaći gojaznost.
 

9. Jogurt

 
Iako domaći jogurt (kiselo mleko) može imati neke pozitivne efekte na zdravlje zbog probiotskog dejstva, kupovni jogurt je baš loš. Kupovni jogurt nema probiotska svojstva, a pored toga ima i previše šećera. Mlečni proizvodi inače nisu zdravi, ali kiselo mleko ima neka pozitivna svojstva. Ipak, najbolje bi bilo da izbegavate mlečne proizvode.
 

10. Obična so

 
Možda niste očekivali, ali obična so je jako loša za metabolizam i zdravlje uopšte. Ova so zgušnjava krv i opterećuje bubrege što će rezultovati sporim metabolizmom.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *