• 699
  • 0

Jedna od glavnih funkcija hemoglobina je da nosi kiseonik do tkiva a anemija rezultira smanjenjem nosivosti kiseonika u krvi. Anemija može biti uzrokovana gubitkom krvi, što znači da nije proizvedeno dovoljno eritrocita, ili da je previše crvenih krvnih zrnaca ubijeno.

Znaci i simptomi anemije:

– Kratak dah
– Bol u grudima
– Hladne ruke i noge
– Bleda i suva koža
– Blagi pritisak u glavi
– Bol u glavi
– Vrtoglavica
– Drhtavica
– Čudan ukus u ustima
– Lomljivi nokti
– Nizak krvni pritisak
– Gubitak pamćenja
– Depresija


10 potentnih super hrana u borbi protiv anemije:

Cvekla

Cvekla je poznata kao veoma efikasna u borbi protiv anemije. To je biljka koja je ispunjena sa velikim količinama gvožđa. Ona će pomoći u obnovi i ponovnom aktiviranju crvenih krvnih zrnaca. Kada se crvena krvna zrnca aktiviraju, snabdevanje kiseonikom u svim delovima tela raste. Dodavanje korena cvekle u bilo kom obliku svojoj svakodnevnoj ishrani će pomoći da se lakše izborite sa anemijom.

Paradajz

Vitamin C je glavni sastojak u paradajzu, zajedno sa likopenom. Vitamin C u paradajzu prouzrokuje laku apsorpciju gvožđa. Paradajz je takođe bogat beta karotenom i vitaminom E i samim tim deluje blagotvorno na kosu i kožu.

Spanać

Spanać je izuzetno važna biljka u borbi protiv anemije. Spanać je posebno koristan zato što je bogat i gvožđem i vitaminom C, što utiče da se gvožđe lakše asimiluje. Spanać takođe ima dodatne opšte zdravstvene beneficije zato što je bogat vitaminima A, B, C i E, mineralima kao što su kalcijum i antioksidansima kao što je beta-karoten.


Peršun

Peršun ima vrlo visok sadržaj gvožđa i folne kiseline. U proseku 100 g peršuna sadrži 5,5 mg gvožđa, što znači pola šolje svežeg peršuna ili 1 kašika ove osušene biljke može da zadovolji 10% dnevnih potreba vašeg tela za gvožđem! Ne samo to, vitamina C, kojeg on sadrži u velikim količinama pomaže telu da se dobro apsorbuje gvožđe.

Nar

Nar sadrže vitamin C, gvožđe, vitamini A i E, kao i vlakna i kalijum. Možete održavati zdrav protok krvi u telu jedući nar u bilo kom obliku, uključujući i sok. Nar snabdevanjem gvožđa u krvi može pomoći u smanjivanju anemičnih simptoma, uključujući malaksalost, vrtoglavicu, slabost i gubitak sluha.

Orasi

Orasi su odličan izvor gvožđa i pomoći će vam da lako povećate nivo gvožđa u telu.

Urme

Urme su dobar izvor vlakana i antioksidanata. One su bogate vitaminom B kompleksa, vitaminom C i odličan su izvor gvožđa. To ih čini delotvoranim lekom za anemiju.

Piskavica

Lišće piskavice pomaže u formiranju krvi. Takođe mastan rastvorljivi molekul hlorofila sličan molekulu hemoglobina, koji piskavica sadrži, efikasno se apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta i pruža sve strukturne elemente potrebne za stvaranje hemoglobina.


Spirulin
a

Spirulina je alga izuzetno bogata gvožđem, proteinima, vitaminima, mineralima, antioksidansima koji pospešuju zdravlje i vitalnost celog organizma, a posebno je delotvorna kod anemije.

Kopriva

Kopriva se koristi kao lek za čišćenje krvi i protiv anemije. Sadrži kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, vitamine C, A, B2, B5, K, beta-karoten, pantonensku kiselinu, lecitin i tanin. Ona je bogatiji izvor vitamina C i A od većine kultivisanih biljaka.
 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *