• 819
  • 0
Eliminisanje i izbacivanje toksina iz organizma je važna stvar za održavanje optimalnog zdravlja. Telo često prima toksine kao rezultat nezdravog načina života ili konzumiranja nezdrave hrane, alkohola, cigareta itd.
 
Iz tih razloga predlažemo da periodično tokom godine radite detoks terapije i postove. Ovih 14 namirnica koje ćemo nabrojati su zaista posebne kada je detoksikacija u pitanju, tako da je najbolje konzumirati ih češće, u većoj meri.
 

14 namirnica koje prirodno odstranjuju toksine iz tela

 
1. Krastavac: sadrži u proseku 95% vode, ovo povrće pomaže u izbacivanju toksina i alkalizuje telo, a pored toga sadrži obilje korisnih nutrijenata.
 
2. Beli luk: stimuliše jetru i podstiče lučenje detoksifikujućih enzima.
 
3. Brokoli: sadrži veliku dozu vitamina, neutrališe i eliminiše toksine.
 
4. Sočivo: ekstremno bogato vlaknima (1 šolja kuvanog sočiva sadrži 62% dnevne doze vlakana), sočivo pomaže u eliminaciji toksina, snižava holesterol i normalizuje šećer u krvi.
 
5. List repe: obiluje antioksidantima i nutrijentima koji sadrže sumpor (Bez sumpora naše telo ne može da pravilno detoksifikuje supstance kao što su toksini iz okoline i teški metali), listovi repe takođe sadrže glukosinolate koji pomažu u aktiviranju detoksifikujućih enzima.
 
6. Semenke suncokreta: ove male sive simenke su bogate selenom i vitaminom E, pomažu jetri da detoksifikuje organizam, sprečavaju nakupljanje holesterola u arterijama. 
 
7. Orasi: sadrže esencijalne omega-3 masti koje podstiču detoksikaciju.
 
8. Kurkuma: stimuliše funkciju jetre.
 
9. Crvena paprika: kada je u pitanju čišćenje organizma, crvena paprika sadrži dosta vitamina C koji od toksina stvara svarljive materije. Jedna crvena paprika sadrži tri puta veću količinu vitamina C od pomorandže.
 
10 Citrusi: citrusi sadrže dosta vitamina C čije smo dejstvo opisali kod crvene paprike.
 
11. Grejpfrut: iako je u pitanju citrus, grejpfrut je klasa sam za sebe. On snižava holesterol, odstranjuje kamenje iz bubrega, podstiče funkciju digestivnog sistema i posebno deluje na funkciju jetre.
 
12. Potočarka: drži slobodne radikale podalje od vaših ćelija, prirodni je diuretik i podstiče stvaranje detoksifikujućih enzima u jetri.
 
13. Mungo pasulj: ovaj lako svarljivi pasulj apsorbuje toksine sa zidova creva.
 
14. Artičoke: prebogate su cinarinom koji podstiče proizvodnju žuči i podstiče varenje.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *