• 586
  • 0

Dijareja je nažalost nešto sa čime će se svako susresti pre ili kasnije. Samo zapamtite da je ovo nešto što se lako može rešiti. Sve dok preduzimate ispravne mere predostrožnosti, bićete u mogućnosti da je prevaziđete bez prevelikih problema.

Zašto se javlja dijareja?

Sigurno ste nekada u životu imali dijareju. Ovo stanje obično nije opasno, ali može biti strašno dosadno i sramotno. Mnogi će dobiti dijareju najmanje jednom ili dva puta godišnje. Ona može trajati nekoliko sati ili dva do tri dana. Kada se javi dijareja, imaćete retku i vodenastu stolicu. Dijareju mogu uzrokovati razne stvari, uključujući dijabetes, alergije na hranu, alkohol pa čak i trčanje.

Predstavljamo vam najbolje prirodne lekove za dijareju.

1. Glina

Možda vam ovo zvuči čudno, ali neverovatna moć upijanja gline će sprećiti i najjaču dijareju, samo budite oprezni da ne popijete previše i dobijete zatvor. Glina je odličan čistač organizma, ona upija toksine i pomaže u čišćenju debelog creva tako što podstiče odlepljivanje starih fekalnih materija sa sluzokože debelog creva. Zbog njenih neverovatno moćnih detoksifikujućih mogućnosi, Dr Šulc je ubacio bentonit glinu u svoju formulu za čišćenje creva #2.

2. Đumbir

Kao što ste verovatno već čuli, đumbir može doneti brojne zdravstvene prednosti i efikasan je u borbi proti brojnih zdravstvenih problema. Zapravo, đumbir se koristio za tretiranje trovanja hranom tokom dugog vremenskog perioda. Za ovu hranu naširoko se veruje da pomaže u otklanjanju grčeva i abdomenalnih bolova. Može se napraviti čaj od đumbira, ali takođe ga možete iseći na sitne komadiće i dodati u med. Izbor je na vama, ali možete biti sigurni da će vam đumbir pomoći da prevaziđete dijareju.

3. Čaj od kamilice

Ako patite od dijareje i stomačnih bolova, dužni ste sebi da date šansu čaju od kamilice. Ovaj čaj ima mnoge zdravstvene prednosti i poznat je po tome što poseduje moćna antispazmodična dejstva. To znači da vam on može pomoći da smanjite zapalenje creva. Samo pijte čaj od kamilice redovno i postoji dobra šansa da ćete izbeći čestu pojavu dijareje.

4. Riža

Riža je još jedan dobar lek za dijareju. Veoma je korisna za dijareju jer je jedna od hrane koja se najlakše vari. Takođe može dodati i težinu vašoj stolici. Zauzvrat, to će vam pomoći da mnogo lakše izbacite sadržaj. Trebalo bi da počnete da jedete male količine riže. Kako se stanje bude poboljšavalo, postepeno možete povećati količinu riže koju jedete. Obavezno izbegavajte bilo kakve začine ili sosove.

5. Adekvatan unos tečnosti

Jedna od najučestalijih komplikacija kad je u pitanju dijareja je dehidracija. Svaki put kada imate retku stolicu vi gubite dragocene nutrijente i elektrolite. Da stvar bude gora, dijareju često prati povraćanje, što vam samo donosi još veći rizik za dehidraciju. Čim dobijete dijareju, trebalo bi da povećate unos tečnosti. To ne znači da bi trebalo da popijete galon vode, nego umerenu količinu vode.

Dok se obavezno preporučuje povećan unos tečnosti, trbealo bi da izbegavate kofeinska i gazirana pića, koja će samo pogoršati simptome. Mleko bi se takođe trebalo izbegavati.

6. Aktivni ugalj

Još jedan od sastojaka Dr Šulcove crevne formule #2, drveni aktivni ugalj ima jako veliku moć upijanja kada su tosini u pitanju ali i kada stolica sadrži previše tečnosti. Aktivni ugalj se smatra za jednog od najboljih čistača creva.

7. Voće i povrće

Voće i povrće dugo su već poznati po mnogim korisnim svojstvima. Oni snabdevaju telo vodom, elektrolitima i vlaknima, što može biti od posebne pomoći kada je u pitanju dijareja. Ako niste za sirovo voće i povrće, uvek možete da napravite šejk radi lepšeg ukusa. Uz to, postarajte se da uvek nadgledate vaše simptome jer neke osobe dožive loše reakcije kada konzumiraju previše šećera.

8. Dovoljno se odmarajte

Ako imate ekstremne slučajeve dijareje postoji dobra šansa da niste odmorni i da ste dehidrirali. Zato je imperativ da odmarate i dopustite telu da se isceli. Uvek pokušavajte da izbegavate previše stresne aktivnosti ili vežbe kada imate ekstremne simptome dijareje. Osam sati sna ne samo da će pomoći vašem telu da se oporavi, nego će i na duže staze umanjiti stres.

9. Ulje od nane

Ulje od nane je vrsta esencijalnog ulja koja se vekovima koristila u tradicionalnim metodama i tehnikama lečenja. Međutim, nedavne studije pokazale su da ulje od nane zapravo ima svojstva da umanjuje zapaljenje u crevima, dok umiruje digestivni trakt. Zajedno s tim, sastojci mentol i monoterpen mogu pomoći u eliminaciji grčeva i stomačnih bolova, što je veoma korisno kada se nosite sa simptomima dijareje.

Budite oprezni pri odabiru lekova protiv dijareje

Ako vas često muči dijareja, postoji dobra šansa da ste verovatno probali brdo različitih lekova protiv dijareje, ili ste najmanje razmatrali da počnete da ih koristite. Ono što možda niste znali je da lekovi zapravo mogu biti više štetni nego od pomoći. Istina je da će oni umanjiti broj puta koji morate da posetite toalet, ali oni mogu samo zamaskirati prirodnu sposobnost vašeg tela da se isceli. Većina ljudi ovo ne uviđa, ali dijareja je samo prirodna reakcija tela u borbi protiv poremećaja u digestivnom traktu. Velike količine bakterija i drugih parazita brzo se mogu izbaciti kroz creva.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *