• 568
  • 0

Danas su mnogi svesni efekata zračenja. Svesni korisnici svode zubni ili medicinski rendgenski pregled na najmanju moguću meru zbog zabrinutosti oko zračenja koje nije neophodno. Verovatno je najstrašniji slučaj izlaganja zračenju u istoriji izazvan nesrećnim slučajem černobilskog nuklearnog reaktora u bivšem Sovjetskom Savezu. Evropljani, pa čak i stanovnici Bliskog istoka su opravdano bili zabrinuti u vezi sa izlaganjem zračenju od te strašne nuklearne katastrofe.

Jedan izveštaj u Časopisu američkog medicinskog udruženja je istražio izlaganje u Izraelu koje je povezano sa Černobilom. Autor je istakao da je prosečan Izraelac apsorbovao u proseku 4 jedinice (mrem) celim telom usled černobilske nesreće. Očekivalo bi se da to dovede do samo 4 smrtna slučaja od raka me đu 4 miliona ljudi u Izraelu. Međutim, jedna cigareta izlaže pluća pušača količini i do 7 jedinica.


Tokom godine, to bi predstavljalo preko 12.000 puta veću količinu izlaganja u odnosu na Černobil.

Zračenje dolazi od radioaktivnog polonijuma 210 koji se nalazi u dimu cigareta. Polonijum pronalazi svoj put do duvana u polju jer žlezdane dlake lista duvana mogu da apsorbuju tu štetnu materiju u tragovima iz vazduha i da je koncentrišu u biljci. Drugi izvori polonijuma u duvanu su nečistoće u nekim fosfatnim đubrivima koja se koriste za uzgajanje duvana. Istraživanja na životinjama su pokazala da je polonijum 210 kancerogen sam po sebi.


Radioaktivni polonijum deluje zajedno sa drugim agensima koji prouzrokuju rak kako bi prouzrokovali još više tumora nego što biste predvideli na osnovu sabiranja njihovih efekata.

Nažalost, zračenje nije ograničeno na pušača; više od 75% zračenja se nalazi u dimu koji unose pasivni pušači. Izgleda da zračenje vrši svoj deo oštećivanja. Noviji izveštaji su povezali pušenje sa leukemijom i teorija je da zračenje može da predstavlja uzročni faktor. Ova veza zajedno sa utvrđivanjem većih količina zračenja u pasivnom pušenju mogu da budu objašnjenje za odavno utvrđeni odnos: potomci pušača češće dobijaju leukemiju.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *