• 700
  • 0

SIMPTOMI: Pogrbljen stav i skupljena ramena.


PRIRODNI LEKOVI: 
 
– opustite se i vežbajte da stojite uspravno. Naslonite leđa i glavu na zid, gledajući pravo ispred sebe. Stojte tako bar 5 minuta i vidite koji položaj tela najidealniji.
 
– znajte da nećete moći da održavate takav idealan položaj tela tokom celog dana, ali to vam daje bar neki putokaz ili podsetnik. Na ovaj način navikavate mozak da telo drži u pravilnom položaju.
 
– najbolji način za vežbanje ispravnog položaja leđa i tela je šetnja na otvorenom. Probajte da hodate sa uspravnim telom. Primetićete da će vam tada lakše biti da udišete više vazduha, i da ćete se osećati bolje.
 
– kada radite ili kada se odmarate, nemojte sve vreme misliti o tome da vam leđa budu prava i ukočena, kao na primer, kada se naginjete, pišete, pere sudove, itd. Ne možete sve vreme biti u položaju kao da vam je kolac u leđima; postoje razni položaji tela.
 
– ali, kada krenete sa fizičkom aktivnošću napolju, probajte da se vratite u onaj idealni položaj leđa i tela.
 
Evo još nekoliko predloga:
 
– dok stojite, neka vam oba stopala oba budu na podu pod istom ravni, nemojte da se na samo jednu nogu naslanjate, jer tako se krivi kičma.
 
– podesite visinu stolice, tako da vam butine budu paralelno postavljene u odnosu na pod, a kolena u istoj ravni sa njima ili malo iznad nivoa kukova. Ako ne bude tako, onda ćete naginjati telo napred, leđa će vam se kriviti, tako da ćete morati da se mučite da ih održite uspravnim.
 
– ako stavite mali jastuk između naslona stolice i donjeg, lumbalnog dela leđa (gde je malo udubljenje), biće vam lakše da sedite uspravno.
 
– tokom sedenja bi trebalo da osetite pritisak kostiju butine na stolicu. Ako ih ne osećate, onda se namestite tako da ih osetite, jer u suprotnom, kičma vam se krivi.
 
– kada sedite za stolom i ne radite nešto posebno, sedite 15-20 cm udaljeni od stola, da se ne biste oslanjali na njega. Samo šake mogu da vam budu oslonjene na njega. Istu distancu od stola držite kada radite za kompjuterom ili kucaćom mašinom.
 
Novinari na televiziji koriste sledeće dve metode da bi sedeli uspravno:
 
1) sede na ivici stolice, jer tako su manje šanse da će se pogrbiti;
 
2) dok sedite tako na ivici, jedno stopalo stavite ispod stolice, a drugo isturite napred radi ravnoteže. To pomaže da vam leđa ostanu prava.
 
nemojte sedeti sa ukrštenim nogama, jer tako telo izbacujete iz ravnoteže. Sedite sa oba stopala na podu.
 
– u kolima sedište pogurajte napred ka volanu dok ne budete morali da malo savijete kolena, da vam budu malo viša od kukova, a butine paralelno postavljene u odnosu na pod. Možete staviti mali jastuk iza donjeg dela leđa ili iskoristiti nameštanje sedišta koje postoji u pojedinim kolima.
 
– dobro se naspavajte uveče. Ne možete sedeti ili stajati uspravno ako ste iscrpljeni.
 
– spavajte na tvrđem dušeku. Kada spavate na boku, i kukovi i ramena treba samo malo da propadnu u dušek.
 
– kada spavate, spavajte na boku (sa jastukom ispod glave, koji treba da bude toliko veliki da vam se vrat ne krivi) ili spavajte na leđima, sa tankim jastukom ispod glave i možda malim jastukom ispod kolena.
 
-  šetajte, trčite, vozite bicikl i radite vežbe istezanja, kako bi vam mišići bili istegnuti i u dobroj kondiciji.
 
– evo načina kako možete da odmorite i istovremeno ispravite leđa, bilo tokom neke pauze ili uveče: lezite na pod nekoliko minuta sa nogama izdignutim na maloj stolici.
supermen-febrar-2018.jpg– najbolji način da održite leđa pravim i da sprečite nastajanje diskus hernije i spondiloze je da ojačate mišiće leđa uz pomoć vežbi za leđa. Jedna od najboljih vežbi je „supermen“ vežva koju možete videti na slici. Lezite na stomak i istovremeno izdižite ruke i noge, kao što radi supermen dok leti. Ovu vežbu primenjujte bar jednom dnevno u tri serije po deset ponavljanja (3×10).
 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *