• 1
  • 0

Jedan od najkorišćenijih veštačkih zaslađivača, aspartam, nije bezbedan po zdravlje. Pojavila se i treća nezavisna studija, ovoga puta italijanska, koja potvrđuje nalaze dveju prethodnih: aspartam je kancerogen.

 

Njegovo dejstvo proučavano je u ovom istraživanju na stotinama laboratorijskih životinja, kod kojih je utvrđen porast broja tumora jetre i pluća.
 

Podsećajući da su takav nalaz već pokazale dve studije, od kojih je poslednja francuska, direktor italijanskog istraživačkog centra „Ramacini“ Morando Sofriti istakao je, međutim, da generalno postoji problem sa veštačkim zaslađivačima, koji se otkrivaju i izbacuju na tržište najblaže rečeno nedovoljno ispitani, ili samo na osnovu studija samih proizvođača.
 

Pa i kada se pojave sumnje, ili čak dokazi da je neki od njih štetan, tržište ne reaguje. Tako je sa aspartamom. Procenjuje se da danas taj veštački zaslađivač svakodnevno koristi više od 200 miliona ljudi, kroz više od šest hiljada proizvoda, od pića, keksa i bombona, preko jogurta, do čak više od 500 lekova, među kojima je najvišedečjih sirupa.
 

– Naša studija rađena je na 800 životinja, što je dvostruko više nego što obično obuhvataju laboratorijska testiranja. Rezultati su definitivna potvrda kancerogenosti aspartama – rekao je Sofriti, i podsetio da italijanska studija nije prva već treća koja je to pokazala, kao i da je jedna danska studija pokazala da je kod žena koje koriste aspartam značajno veći broj prevremenih porođaja, ali da se još ništa nije desilo.
 

U stvari, tek posle objavljivanja studije instituta „Ramacini“, EFSA, evropsko telo za bezbednost namirnica, objavilo je da će na narednom sastanku, razmotriti tu i dansku studiju.
 

Sofriti je najavio i da će institut „Ramacini“ nastaviti istraživanje o veštačkim zaslađivačima i da će se sada koncentrisati na „sukralozu“. U međuvremenu, Svetska agencija za istraživanja raka (IARC) objavila je da će i sama istraživanja veštačkih zaslađivača staviti među svoje prioritete.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *