• 245
  • 0

LONDON – Generalni medicinski savet u Velikoj Britaniji, najviša medicinska organizacija u toj zemlji, oduzela je pravo na rad lekaru koji je izjavio da je autizam povezan sa vakcinacijom dece u detinjstvu.

LONDON – Generalni medicinski savet u Velikoj Britaniji, najviša medicinska organizacija u toj zemlji, oduzela je pravo na rad lekaru koji je izjavio da je autizam povezan sa vakcinacijom dece u detinjstvu. Lekar Endrju Vejkfild proglašen je krivim zbog ozbiljne profesionalne greške i izbrisan iz lekarskog registra u Velikoj Britaniji, javila je agencija AP.

Vejkfild je 1998. godine u medicinskom magazinu Lanset objavio studiju u kojoj je tvrdio da postoji veza između autizma i vakcinacije dece protiv malih boginja, zauški i rubeola.
Ta vest je imala veliki publicitet i izazvala zabrinutost roditelja koji su počeli da odbijaju da vakcinišu decu, tako da u Velikoj Britaniji deca sve više obolevaju od ovih bolesti i često imaju brojne komplikacije jer nisu vakcinisana.

Nijedna druga studija nije dovela u pitanje vakcinaciju i povezala je sa izazivanjem autizma kod dece, navela je agencija. Brisanje iz britanskog registra lekara onemogućava Vejkfildu rad u Velikoj Britaniji, ali ga ne sprečava da se eventualno zaposli i nastavi praksu u nekoj drugoj zemlji.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *