• 568
  • 0

Belančevine su svakome potrebne ali ne u prevelikim količinama. Dugo smo vremena smatrali da moramo da unosimo velike količine belančevina da bismo bili snažni zato što su mišići pretežno građeni od njih. Ali telo je u tom pogledu poput automobila. Kada je jednom gotov proizvod izađe iz fabrike potrebno je vrlo malo dodatnih, rezervnih delova za njegovo održavanje. Slično tome, odraslom čoveku je za svakodnevno održavanje telesne građe dovoljno srazmerno malo belančevina – svega oko 45 do 60 grama dnevno. 

Ali ono što je automobilu redovno potrebno za rad jeste kvalitetno, čisto gorivo. Isto tako su i našem telu potrebni ugljeni hidrati kao telesni benzin i to onaj najkvalitetniji, visokooktanski koji omogućuje ujednačen i najdelotvorniji rad.

Masnoće su uglavnom uskladišteno gorivo našeg tela koje nosimo sa sobom poput prtljaga. One predstavljaju rezervno skladište. Kada organizam potroši gorivo ugljenih hidrata, ono poseže za skladištem. Ali masnoće ne sagorevaju tako čisto kao ugljeni hidrati i kao izvor energije nisu toliko korisne.

Ugljeni hidrati su šećeri i skorb iz hrane koju jedemo. Mnogi ljudi ne razumeju odnos šećera i skroba, a njihovoj zabrinutosti doprinose i izrazi jednostavni ugljeni hidrati koji se često koriste. Uopšteno rečeno, jednostavni ugljeni hidrati su šećeri a skrob je vrsta složenih ugljenih hidrata. Svi se oni razlažu u sistemu za varenje, a kao krajni proizvod varenja svih tih ugljenih hidrata nastaje glukoza. 

Jabuka u svom prirodnom obliku kao i gotovo sve druge namirnice bogate ugljenim hidratima, sadrži obilne količine različitih vlakana. 

Najviše debljaju masnoće. Jedan gram masnoća u sebi sadrži devet kalorija energije, dok ista količina ugljenih hidrata donosi telu samo četiri kalorije.

Nasuprot onome što mnogi veruju, nama je u ishrani potrebno manje belančevina a više skroba. Složeni ugljeni hidrati koje nalazimo u voću, povrću i žitaricama osiguravaju izvore energije koji čisto sagorevaju i povećavaju izdržljivost organizma. Ukoliko zasnivate svoju ishranu na ovim namirnicama vaše će krvne žile biti čvršće, račun za hranu niži a telo zdravije.

Krompir je kralj među povrćem koje sadrži skrob. On podstiče osećaj sitosti, hranljiv je i ukusan. Krompir koji teži 140 grama sadrži samo 80 kalorija. Glas namirnice koja deblja, krompir je dobio zbog načina na koji se obično priprema – u obliku pomfrita ili zapečen, obogaćen debelim premazom maslaca ili kisele pavlake. Upravo je ta pridodana masnoća a ne sam krompir ono što deblja. 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *