• 1
  • 0
Skorašnje studije pokazuju da ove masti štete zdravlju mozga. Jedna studija koja je pomenuta u žurnalu „Neurologija“ pokazuje da su japanski istraživači otkrili da trans masti povećavaju rizik od Alchajmerove bolesti i drugih formi demencije.
 

Trans masti povećavaju rizik demencije do 75%

 
Istraživači su pratili više od 1600 japanskih muškaraca i žena starih 60 godina i više (koji nisu imali problema sa demencijom) tokom narednih 10 godina. Tokom ovog perioda, 247 je bilo dijagnostikovano sa Alchajmerovom bolešću, dok je 102 dijagnostikovano sa vaskularnom demencijom, stanjem uzrokovanim smanjenim dotokom krvi u mozak.
 
Ispitanici koji su imali najviše nivoe trans masti su 75% bili skloniji da razviju ovu bolest, za razliku od ljudi koji nisu konzumirali trans masti. Ovo je i dalje bio slučaj kada se u obzir uzmu životne navike i unos drugih tipova masti.
 
Istraživači su otkrili da su slatka peciva najveći izvor trans masti, za njima su margarin, slatkiši, kroasani, karamele, biljne pavlake i mleka, sladoled i galete od pirinča.
 
Istraživači su zaključili da visok nivo trans masti u krvi može biti potencionalni rizik za demenciju i Alchajmerovu bolest. Oni preporučuju smanjivanje unosa trans masti kako bi se sprečio nastanak degenerativnih bolesti mozga.
 
Veštačke trans masti su zabranjene ali ih neke namirnice ipak mogu sadržati.
 
Trans masti su tip nezasićenih masti koje se javljaju u prirodnom ali i u veštačkom obliku. Prirodne trans masti se nalaze u mesu i mleku od životinja kao što su goveda, ovce i koze. Umeren unos ovih masti nije štetan.
 
S’ druge strane, veštačke trans masti su opasne po zdravlje. One se prave tako što se u vodonik dodaje u biljna ulja kako bi se stvorila polu-čvrsta mast poznata i kao delimično hidrogenizovano ulje. Uprava za hranu i lekove utvrdila je 2015. godine da veštačke transmasti nisu bezbedne za jelo i u potpunosti ih zabranila 2018. godine.
 
Međutim, hrana proizvedena pre zabrane i dalje sadrži transmasti i može ostati na tržištu godinama. Čuvajte se sledeće hrane:
 
1. Margarin – Ovaj prehrambeni proizvod je vrsta masti koja je čvrsta na sobnoj temperaturi. Da biste saznali da li neki proizvod sadrži ove trans masti, potražite delimično hidrogenizovano biljno ulje na listi sastojaka. Sve što sadrži to ulje sadrži trans masti.
 
2. Kokice za mikrotalasnu rernu – Trans masti su prisutne u nekim vrstama kokica za mikrotalasnu rernu. Kao i kod drugih proizvoda, birajte brendove koji ne koriste delimično hidrogenizovano ulje.
 
3. Biljna ulja – Većina biljnih ulja sadrže trans masti jer sadrže i delimično hidrogenizovana ulja. Najbolje je izbegavati ulja iz prodavnice i koristiti domaća ulja. Predlažemo da pogledate našu ponudu domaćih, sirovih biljnih ulja na OVOM LINKU.
 
4. Pržena brza hrana – Pržena piletina, pržena riba, hamburgeri i pomfrit su bogati transmastima, jer se obično prže na biljnim uljima zagrevanim na visoke temperature. Velika toplota povećava sadržaj transmasti u uljima.
 
5. Peciva – Peciva iz pekare se uglavnom pripremaju sa margarinom.
 
6. Biljne pavlake i biljna mleka -  Glavni sastojci biljnih mleka su šećer i hidrogenizovana ulja.
 
Ako jedete hranu bogatu transmastima možete povećati rizik od širokog spektra bolesti, od Alchajmerove do kardiovaskularnih bolesti. Izbegavajte da jedete gore pomenutu hranu i jedite više svežeg voća i povrća kao deo uravnotežene ishrane.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *