• 1
  • 0
Biljna vlakna su jako važan deo zdrave ishrane. Postoji veliki broj razloga zašto ih trebamo što više unositi. Vlakna su deo biljnih namirnica koje naše telo ne može svariti i apsorbovati. Telo ne razlaže ova vlakna već ona samo prolaze kroz naš organizam. Ona se najčešće mogu naći u voću, povrću, mahunarkama i celim žitaricama. Generalno, procesuirana hrana sadrži nizak nivo vlakana, te ih iz tog razloga ljudi ne unose u dovoljnoj količini.
 
Postoje 2 tipa vlakana: topljiva i netopljiva. Kada ova vlakna dospeju do debelog creva njihova funkcija se razlikuje.
 
1. Topljiva vlakna: Nalaze se u jabukama, citrusima, šargarepama, grašku, ovsu, ječmu i psilijumu. Ovaj tip vlakana se rastvara u vodi i liči na gel kada se rastvori. Njihovo dejstvo snižava holeserol i šećer u krvi.
 
2. Netopljiva vlakna: Nalaze se u celim žitaricama, boraniji i karfiolu.  Ovaj tip vlakana pomaže digestivnom traktu u pokretanju hrane kroz sistem, a posebno je dobro protiv zatvora i lenjih creva.
 

Koliko vam je potrebno vlakana dnevno?

 
Muškarci: 50 godina i mlađi trebaju unositi 38 gama, a 51 godinu i stariji 30 grama.
 
Žene: 50 godina i mlađe trebaju unositi 25 grama, a 51 godinu i starije 21 gram. 
 
Kako biste zadovoljili dnevne potrebe unosite što više celih namirnica, a ne obrađenih. Povrće, voće, orašasti plodovi, cele žitarice i mahunarke su najbolja opcija. Suplementi su takođe dobri. Neke namirnice imaju veštački dodana vlakna kao što su jogurt i granola, ali je poznato da ove namirnice izazivaju gasove i nelagodnost u stomaku. Na tržištu postoji i proizvod „Metamucil“ koji je solidan izvor vlakana.
 
Vlakna su nam potrebna za zdrav digestivni trakt, posebno za debelo crevo. Vlakna olakšavaju stolici da lakše prolzi kroz debelo crevo i sprečavaju konstipaciju. Vlakna tvrdu stolicu smekšavaju, a tečnu stolicu čine gušćom. Topljiva vlakna pomažu u snižavanju holesterola, snižavanju krvnog pritiska i smanjenu upala. Za dijabetičare su vlaka izuzetno važna jer snižavaju nivo šećera u krvi. Vlakna pomažu i kod mršavljenja jer zasićuju sa manjom unetom količinom hrane. Vlakna takođe sprečavaju divertikulozu i sindrom iritabilnog kolona.
 
Preterivanje sa bilo čim nije dobro. Tako i preterani unos vlakana može izazvati nadutost, gasove i grčeve u stomaku. Previše vlakana preopterećuje creva zato se nemojte prejedati. Vlakna su još jedan dobar razlog zašto trebate jesti sveže voće i povrće. Zdravlje vaših creva je jako važno s obzirom da svakog dana jedemo nekoliko puta. Ono što uđe treba i da izađe, a vlakna su tu da pomognu prerađenoj hrani pri izlasku iz organizma.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *