• 611
  • 0

Bolje zdravlje kardiovaskularnog sistema

Bitno je da šetate vašeg psa svaki dan, ponekad više nego jednom, a to može imati pozitivne zdravstvene beneficije i po vas i po njega. Povećana vežba snižava krvni pritisak i poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Studijom u Kanadi je otkriveno da se vlasnici pasa šetaju više (300 minuta nedeljno) u odnosu na ljude koji ne poseduju pse (168 minuta nedeljno).

Manje stresa

Drugi pozitivan efekat na krvni pritisak je umirujući efekat koji psi imaju na svoje vlasnike. Mazeći svog psa smanjujete stres i šaljete nalet hormona sreće, serotonina, u krvotok. Nije ni čudo što su vlasnici pasa opušteniji u životu

Podiže raspoloženje

Veza koju imate sa svojim ljubimcem takođe pomaže u ublažavanju lošeg raspoloženja. Kada morate da brinete za vašeg psa, to vam može dati osećaj svrhe, čak i tokom najdepresivnijih vremena, a opet tu je i osećaj povezanosti sa drugim živim bićem.


Psi rade za nas

Psi su takođe velika blagodat u mnogim profesijama. Postoje psi koji rade sa policijom, spasilačkim jedinicama, pa čak i sa oružanim snagama. Oni stavljaju svoje živote na kocku svaki dan da bi štitili i služili.

Psi služe ljudima čak i u kućnim uslovima kao terapijski psi. Ima i onih koji su obučeni da pomognu osobama sa invaliditetom, psi koji mogu da prepoznaju neposredne epileptične napade, pa čak i oni koji mogu da detektuju pad u nivou šećera u krvi koji bi mogao da izazove komu kod dijabetičara ako se nešto ne preduzme. Psi sada čak ulaze i u učionicu. Utvrđeno je da deca sa autizmom i njihovi vršnjaci bolje komuniciraju kada je obučeni pas prisutan.


Bezuslovna ljubav

To je nešto što se često uzima zdravo za gotovo, ali psi nam nude bezuslovnu ljubav, nešto što ponekad nedostaje u našim ljudskim interakcijama. Teško je ostati snužden nakon što se vaš pas obraduje kada dođete kući na kraju napornog dana.

Psi vole zabavu

Konačno, veliki razlog zašto su psi  tako blagotvorni za nas je to što su izuzetno zanimljivi. Psi žive u trenutku i zadovoljni su sa najmanjim stvarima, nebitno da li je to trčanje za loptom u parku ili ležanje pored nas u večernjim satima. Možda možemo i nešto naučiti od njih, da delimo bezuslovnu ljubav i da budemo zahvalni za ono što imamo sada u ovom trenutku.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *