• 617
  • 0

Staroplaninsko selo Gostuša, na četrdesetak kilometara od Pirota, jedino je selo u Srbiji koje je sagrađeno isključivo od kamena, zbog čega retki namernici koji u njega dođu steknu utisak kao da su zakoračili u kakav vremeplov i stigli pravo u srednji vek. Ovaj jedinstveni živi muzej drevne staroplaninske arhitekture, od nestanka pokušava da spasi Ministarstvo kulture.

Selo Gostuša na Staroj planini, koje zbog činjenice da su skoro sve kuće u selu vekovima unazad pravljene isključivo od kamena nazivaju i „kamenim selom“, sve je interesantnije turistima iz zemlje, ali i inostranstva upravo zbog jedinstvenog izgleda i očuvane arhitekture.
 

Zbog specifične arhitekture koja karakteriše selo stiče se utisak da je ovde vreme stalo pre par stotina godina.
 

Gostuša je bila osuđena na nestajanje, ali je dobila novi sjaj zahvaljujući sručnjacima niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i studentima arhitekture niškog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, koji istražuju ovo jedinstveno mesto sa ciljem da se proglasi za kulturno dobro.
 

Samo selo čine gornja i donja mahala. Gostuša je jedinstvena i po tome da obe mahale imaju po svoje groblje, pa je ovo jedino selo u ovom kraju koje ima dva groblja. Kako je Tanjugu rekla direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović, koja je obišla stručnjake na terenu, reč je o projektu koji finansira Ministarstvo kulture sa ciljem da se ovo selo, sa svim okolnim objektima zaštiti kao jedinstvena ambijentalna celina.
 

„Radi se uveliko na pripremi predloga za proglašenje celog sela, zajedno sa pojatama, odnosno da se taj jedinstveni i prirodni i kulturno-istorijski ambijent zaštiti u smislu održavanja autentičnog stanja, odnosno jedinstvene arhitekture koja tamo postoji“, rekla je direktorka.

Izvor: www.rts.rs

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *