• 896
  • 0

U koliko creva ne funkcionišu pravilno, a to podrazumeva najmanje 2 do 3 pražnjenja dnevno ili pražnjenje 30-tak minuta nakon svakog glavnog obroka, to znači da osoba ima jedan od oblika zatvora (opstipacija) i da su se u njenom debelom crevu vremenom akumulirali toksini i otpad koji se reapsorbuju u organizam zagađujući i druge organe. Do neredovnog pražnjenja creva dolazi zbog nezdravog načina života koji se ogleda, pre svega, u nezdravoj ishrani i nedovoljnom unosu vlakana iz biljaka koja podstiču rad creva.

Ishrana životinjskog porekla, naročito masna i brza ishrana, koja ne sadrži vlakna, direktno prouzrokuje slabljenje funkcije debelog creva što dovodi do nagomilavanja otpada i toksina, a potom do zatvora. Problem se, osim zbog nezdrave ishrane, dodatno može javiti i kao posedica nedovoljnog unosa tečnosti u organizam (pre svega vode), fizičke neaktivnosti, stresa, otrovnih navika (duvana, alkohola, sintetičkih lekova) i eventualno kao posledica neke druge bolesti.

Zatvor je samo jedan od početnih problema sa debelim crevom nakon čega mogu da se jave hemoroidi, dijareja, divertikuloza, razna oštećenja, infekcije i zapaljenja creva (kolitis, Kronova bolest, iritabilna creva…), i konačno rak debelog creva.

Kada su kanali za izlučivanje u organizmu zatvoreni, a među njima posebno debelo crevo, organizam pokušava da se oslobodi otrova na razne druge načine pa može doći i do pojave infekcija, iritacija, izraslina, neprijatnog zadaha usta i tela. Neretke su i glavobolje, depresija i drugi mentalni problemi, mučnina, alergije, slab imunitet ili različite bolesti kao posedica nagomilanih fekalija u debelom crevu.

Često su uzaludni brojni pokušaji izlečenja jer prethodno nije pročišćeno debelo crevo, koje u stanju zatrovanosti oslabljuje i apsorciju hranljivih i lekovitih sastojaka u organizam.

Biljna tinktura „Creva #1”

, osim što stimuliše prirodno pražnjenje i otklanja zatvor, ona zaustavlja i truljenje, deluje dezinfikujuće, uništava bakterije, viruse, gljivice, ublažava grčeve i gas, poboljšava varenje i cirkulaciju.

Biljke koje se koriste za pripremanje ove tinkture poput listova i gela aloje, listova i mahuna sene, kora krkavine ili krušine, sadrže prirodne fitohemikalije koje pojačavaju kontrakciju mišića debelog creva što izaziva redovno prirodno pražnjenje.

Beli luk deluje antibakterijski, antivirusno, antigljivično, dok je ljuta paprika moćni stimulans creva i poboljšava cirkulaciju zajedno sa đumbirom koji, sa biljkama poput listova nane i semena komorača, pozitivno utiče na varenje i ublažavanje grčeva i gasova.

 

Biljna tinktura „Creva #2

otklanja sve vrste zaostalih otpada sa zidova debelog creva i iz kesica izvan creva (divertikule), čak i teške, radioaktivne metale i ostatke sintetičkih lekova. Njeno prirodno dejstvo omekšavanja opušta stvrdnute fekalne materije i pretvara ih u stolicu koja se izbacuje. Ublažava zapaljenja u stomaku i leči tkivo. Naročito je delotovorna kod iritabilnih creva, kolitisa, Kronove bolesti, dijareje, svih vrsta zapaljenskih bolesti creva…

Sastojci u ovoj formuli, kao što su glina, drveni ugalj ili pektin od jabuka najmoćniji su prirodni neutralizatori i upijači otrova. Ljuska i seme indijske bokvice, laneno seme, kora bresta i koren belog sleza, između ostalog, deluju sluzavo omekšavajući i razbijajući stare, suve i očvrsle fekalne materije sa zidova creva i stimulišu pražnjenje, a deluju i blagotvorno na iritiranu i zapaljenu sluzokožu debelog creva, lečeći je i ublažavajući bol.

Veoma poznata i delotvorna tehnika kada je u pitanju pročišćavanje debelog creva je ispiranje ili klistiranje. Ispiranjem debelog creva osoba odmah oseti olakšanje, izbacuju se štetni produkti, paraziti i razni zaostaci. Klistiranje sa lekovitim dodacima, gde se tečnost zadržava unutar creva najmanje pola sata, deluje blagotvorno na zidove creva, ublažava i leči zapaljenja i infekcije.

Biljna formula „Creva #1” (konzumira se prvih 10 dana programa)

Način primene: Pola čajne kašičice naveče uz večeru ili odmah nakon nje (u slučaju da se posti formula se uzima u večernjim satima). Ukoliko je sutradan došlo do učestalijeg pražnjenja i normalne stolice, narednih večeri uzimati istu dozu. Po potrebi, povećavati dozu za po pola čajne kašičice svako naredno veče sve dok sutradan ne dođe do učestalijeg pražnjenja i normalne stolice, i onda se zadržati na toj dozi.

Formula se može piti sa vodom, sokom ili mlakim čajem.

Biljke koje se koriste za pripremanje biljne formule „Creva #1“ su:
– list i gel aloje, list i mahuna sene, stara kora krkavine, kora krušine, koren rabarbare (za snažno stimulisanje pražnjenja creva);
– beli luk (za detoksifikaciju i dezinfekciju);
– koren mahonije, koren ljutića, koren šimširike-žutike (za stimulisanje proizvodnje žuči);
– koren đumbira, seme komorača, list nane (za poboljšanje varenja, ublažavanje i otklanjanje grčeva i gasova);
– ljuta aleva paprika (za poboljšanje cirkulacije i zaustavljanje krvarenja).

Dejstvo biljne formule „Creva #1“: Otklanja zatvor, podstiče redovno pražnjenje creva, stimuliše i jača mišiće debelog creva.

– Biljnu tinkturu „Creva #1” ne smeju da koriste osobe koje imaju iritabilna creva, dijareju, kolitis, Kronovu bolest i slično, jer ona izaziva snažno pražnjenje creva.

Biljna formula „Creva #2” (konzumira se od 6-og dana programa)

Način primene: 1. čajnu kašičicu mešavine pomešati sa 1 do 2 dl vode ili soka. Nakon toga popiti još najmanje 2 dl vode. Ponoviti tako 5 puta dnevno u razmacima od najmanje 2 sata.

Biljke i ostali prirodni sastojci koji se koriste za pripremanje biljne formule „Creva #2“:

– glina, drveni ugalj, pektin od jabuke (za neutralizovanje i upijanje otrova);
– ljuska i seme indijske bokvice-psilijum, laneno seme (za opskrbljivanje vlaknima, blago stimulisanje pražnjenja i omekšavanje stolice);
– kora bresta, koren belog sleza (za podmazivanje creva);
– ljuta aleva paprika (poboljšanje cirkulacije i zaustavljanje krvarenja);
– list nane, seme komorača (poboljšanje varenja, ublažavanje i otklanjanje grčeva i gasova).

Dejstvo biljne formule „Creva #2“: Pročišćava fekalne materije, zaostale otpade, toksine, bakterije i ostatke lekova. Deluje antinfekcijski, pomaže kod dijareje, kolitisa, Kronove bolesti u drugih bolesti creva.

– Biljna formula „Creva #2“ može nekada izazvati zatvor zato treba istovremeno svako veče koristiti i po potrebi povećavati dozu „Creva #1”. Iz tog razloga preporučuje se korišćenje „Creva #1” 5 dana zaredom pre početka korišćenja „Creva #2“.

Ispiranje debelog creva (klistiranje)

Način primene: Klistiranje se obavlja unosom tečnosti u debelo crevo kroz anus (analni otvor), uz pomoć opreme za klistiranje koja sadrži plastičnu ili gumenu posudu sa plastičnim crevom.

Pre temeljnog klistiranja obavlja se blago klistiranje, odnosno klistiranje rektuma. U posudu za klistiranje unese se oko 1 litar vode u koju je prethodno isceđen 1 limun. Posuda sa tečnošću se najčešće okači na vrata ili na neki drugi deo u kupatilu. Osoba treba da prostre peškir ili ćebe na pod kupatila i legne bočno na levu stranu, a vrh cevi koja izlazi iz posude lagano ubaci u anus. Na kraju creva postoji slavina kojom se kontroliše protok tečnosti u debelo crevo. Slavina se otvori i propusti se sva tečnost u debelo crevo. Nakon toga crevo se izvadi iz anusa. Očekivano je da će osoba imati potrebu za brzim pražnjenjem.

Da bi se predstojeće temeljno klistiranje obavilo kako treba, blago klistiranje sa jednim litrom vode i ceđenim limunom može se obaviti nekoliko puta da bi se rektum ispraznio, kako bi osoba tokom temeljnog klistiranja, kada se unosi 2 litra tečnosti, mogla duže da izdrži zadržavanje tečnosti. Za temeljno klistiranje potrebno je u opremu nasuti barem 2 litra vode (alternativno, može i manja količina), a moguće je koristiti i biljne čajeve zavisno od potrebe.

Postupak je sličan kao kod prethodno opisanog klistiranja rektuma, s’tim da u ovom slučaju, nakon što sva tečnost prođe u debelo crevo, neophodno je uraditi sledeće: osoba dok leži bočno na levoj strani treba da se zadrži na toj poziciji nekoliko minuta, potom se okrene na leđa i stavi jastuk ili nešto slično ispod zadnjice i zadrži se u toj poziciji do 5 minuta, potom se okrene desno bočno i u toj se poziciji zadržati dodatnih 5 minuta. Nakon toga, tečnost se ispusti u toalet šolju.

– Klistiranje se preporučuje svim osobama sa težim zatvorom i zapaljenskim bolestima creva.

– U slučaju da program primenjuje osoba koja se leči od crevnih problema (kolitis, divertikuloza, Kronova bolest, dijareja…), onda se takvoj osobi preporučuje da povremeno radi klistiranje sa lekovitim dodacima gde se unesena tečnost zadržava unutar creva najmanje pola sata. Preporučuju se neki od sledećih dodataka koji se mogu menjati iz dana u dan:

a. Pola litra do litar ekstra devičanskog, hladno ceđenog maslinovog ulja, i/ili
b. Pola litar do litra hladno ceđenog lanenog ulja, i/ili
c. 2 decilitra prirodnog gela od aloje vere promešano sa 2 decilitra vode.
e. Pola litra čaja od različitih biljaka koje ubrzavaju izlečenje.

– Postoje i brojne druge vrste klistiranja koje se primenjuju zavisno od potrebe.
– Dešava se da ljudi koji nemaju iskustva sa klistiranjem u početku ne obave postupak na odgovarajući način, ali u tom slučaju postupak treba ponoviti.
– Radi olakšanja tokom klistiranja, dok čovek sedi u ležećem položaju može da masira stomak.

Preporučujemo da za dodatne informacije i detalje pogledate i video predavanje:

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *