• 1
  • 0

Pročišćavanje jetre i žučne kese, neophodno je kod lečenja bilo kojeg zdravstvenog problema.

 

Glavni zadatak jetre jeste da pročišćava krv, da filtrira, neutrališe, uništava i eliminiše sve ono što je opasno za organizam, a što čovek udiše, konzumira ili što nastaje kao posledica metaboličkih procesa u organizmu. To su bakterije, gljivice, virusi, paraziti, pesticidi i insekticidi, odakle god dolazili, različite hemikalije, otrovi i štetni produkti iz ishrane, vode i različitih pića, ostaci sintetičkih lekova, alkohol.

 

Akumulacijom toksina i otpada u organizam kroz savremeni način života, posebno kroz nezdravu ishranu, jetra postaje zatrovana, preopterećena i često oštećena zbog čega nije u mogućnosti da svoj posao obavlja efikasno. Posledica toga su različite bolesti jetre. Jetra je povezana sa svim organima u telu, zbog čega mnoge druge bolesti ili pad imuniteta koren problema imaju u zatrovanoj, zakrčenoj i nedovoljno funkcionalnoj jetri.

 

Neke od važnijih uloga jetre su da uravnotežava količinu holesterola u krvi, stvara glukozu, jedinu hemikaliju koja nam daje čistu energiju, da stvara hormone, digestivne tečnosti neophodne za varenje, razlaže masti, sintetiše proteine, skladišti sve od imunih ćelija do vitamina A, B12, D, E, K…, stvara enzime koji neutrališu toksine u krvi i još mnogo toga.

 

Žučna kesa, kao najbliskiji organ jetri, je zadužena da prima žuč – tečni produkt koji izlazi iz jetre tokom njenih brojnih funkcija. Žuč, između ostalog, stimuliše varenje i peristaltiku. Kroz žuč jetra izbacuje i otpad. Kada žuč sadrži previše holesterola, koji se dobija iz ishrane životinjskog porekla, i otpadnih produkta, ona vremenom počinje da stvrdnjava i stvara kamenje koje potom može i izaziva brojne probleme.

Biljke sadržane u tinkturi i čaju za jetru i žučnu kesu poznate su po fitohemikalijama koje stimulišu, pročišćavaju i štite ove organe. Najbolja biljka je seme šarenog čkalja koja štiti i leči jetru, deluje protivupalno, uklanja slobodne radikale i štetne supstance u jetri. List čaparala je jedan od najboljih prirodnih antioksidanata, uništava strana tela i tumore, a neke od biljaka, poput korena maslačka, mahonije, lincure, ljutića, kao i pelin, su klasične gorke biljke odgovarajuće za jetru koje, između ostalog, izazivaju veću proizvodnju žuči što čisti samu jetru i žučnu kesu, ali i zajedno sa ostalim biljkama uništavaju bakterije, viruse, parazite i gljivice u jetri.

Pomažu da se iz digestivnog trakta odstrani sve što ispuste jetra i žučna kesa, ublažavaju nadimanje, grčeve, mučninu, loše varenje i ostalo, koji mogu biti prisutni tokom čišćenja jetre i žučne kese, stimulišu bolji protok krvi kroz ove organe, ispiraju i dezinfekuju bubrege i mokraćne kanale.

Maslinovo ulje, koje se koristi za pravljenje tonika za pročišćavanje jetre i žučne kese ima brojna blagotvorna dejstva na ove organe, a naročito u stimulisanju proizvodnje žuči čime se sama jetra i žučna kesa pročišćavaju, u čemu značajno pomaže i beli luk sa svojim antivirusnim, antibakterijskim i drugim lekovitim svojstvima.

Klistiranjem organskom kafom otvaraju se žučni kanali, izaziva se stvaranje više žuči u jetri kao i izlivanje i izbacivanje žuči. U ovom procesu jetra izbacuje mnoge otrove u žučnoj kesi i oslobađa ih se u roku od nekoliko minuta. To izaziva olakšanje u mnogim delovima tela i organima i vodi do pročišćavanja i lečenja jetre.

Pročišćavanje jetre i žučne kese se radi u periodu od 2 puta po 7 dana, naizmenično sa pročišćavanjem bubrega i bešike koje se takođe radi u periodu od 2 puta po 7 dana. Prvih sedam dana se čisti jedna grupa organa (na primer jetra i žučna kesa), drugih sedam dana druga grupa (bubrezi i bešika) i tako naizmenično po jednu sedmicu u ukupnom trajanju od 30 dana. U slučaju blažih oboljenja, pročišćavanje ovih organa se radi naizmenično po jednu sedmicu.


Tonik za pročišćavanje jetre i žučne kese

Tonik za jetruTonik za pročišćavanje jetre i žučne kese se pije ujutru, a priprema se na sledeći način:

– 2 decilitra soka od citrusa (otprilike 2 pomorandže i 1 limun ili 2 grejpfruta i 1 limun, može i kombinacija pomorandže, grejpfruta i limuna);

– 2 decilitra vode;

– 1 do 5 čena belog luka (početi sa jednim čenom i svakodnevno povećavati dozu za po 1 čen dok se ne stigne do 5);

– 1 do 5 kašika maslinovog ulja (početi sa jednom kašikom ulja i svakodnevno povećavati dozu za po jednu kašiku dok se ne stigne do 5);

– parče đumbira veličine 2 cm (po želji se može povećavati doza kako se povećava doza maslinovog ulja).

Ukoliko nije sezona citrusa može se koristiti sok od ceđene jabuke. 15 minuta nakon konzumiranja tonika piju se 2. šolje čaja „Jetra/žuč” i 1. čajna kašičica tinkture „Jetra/ žuč”.

 

Način primene:

Konzumiranje čaja i tinkture za jetru i žučnu kesu u istim ovim količinama ponavlja se još 2 puta tokom dana, što je ukupno 3 puta na dan (doza se može povećavati zavisno od potrebe). Tinkturu promućkati pre upotrebe i može se piti sa vodom, sokom ili mlakim čajem.

Biljke koje se koriste za pripremanje tinkture i čaja „Jetra/žuč“:

seme šarenog čkalja (za zaštitu, pročišćavanje i poboljšanje rada jetre);

list čaparala (za uništavanje stranih tela i pročišćavanje);

koren maslačka, koren mahonije, koren lincure, koren šimširike, koren ljutića, koren i list čička, list artičoke, koren štavelja, kore citrusnih biljaka (za stimulisanje i pročišćavanje jetre i žučne kese);

list pelina, ljuska crnog oraha, beli luk (za uništavanje bakterija, parazita, virusa, gljivica);

koren đumbira, seme komorača (za poboljšanje varenja).

Dejstvo tinkture i čaja „Jetra/žučna kesa“

 

Štite i jačaju ćelije jetre, pročišćavaju i ispiraju jetru i žučnu kesu, čiste nagomilane čvrste naslage u žučnoj kesi, stimulišu žučnu kesu, poboljšavaju protok krvi kroz jetru i žučnu kesu, poboljšavaju varenje, ublažavaju mučninu i nadimanje koji mogu biti prisutni tokom pročišćavanja jetre i žučne kese.

Tinkture su tečni, koncentrovani, lekoviti sastojci biljaka koji su izvučeni njihovim potapanjem u alkoholu. Iako su pojedine biljke sadržane i u čaju i u tinkturi, razlika je u tome što su neki sastojci iz biljaka rastvorljivi u vodi i otpustiće se u čaju, dok će se pojedine važne supstance lakše i jedino rastvoriti u alkoholnoj tinkturi. Kada se koriste i čaj i tinktura onda se dobija kompletan dijapazon sastojaka iz biljaka (tinkture su koncentrovaniji napitak od čaja).

Tonik, tinktura i čaj za jetru i žuč su poželjni i za osobe kojima je uklonjena žučna kesa.

– Nije neophodno da sve navedene biljke budu sadržane u tinkturi i čaju „Jetra/žučna kesa“ (beli luk se ne koristi za bilo kakav čaj), a mogu se koristiti i druge biljke zavisno od potreba. Na primer, u čaju se najčešće stavljaju i biljke koje dodatno stimulišu varenje kao što su kora cimeta, crni biber, kao i biljke koje dezinfekuju i stimulišu rad bubrega i mokraćnih kanala kao što su bobica kleke, list uve, list rastavića, koren i list peršuna. Pripremanje biljnih formula detaljnije je opisano u knjizi dr Ričarda Šulca – „ Lečenje neizlečivih bolesti ” i istoimenom video serijalu. Na web sajtu dr Šulca – www.herbdoc.com, mogu se pogledati aktuelni recepti.

– Jaki tonik za pročišćavanje i izbacivanje kamenja iz jetre i žučne kese se primenjuje po potrebi.

Način primene:

U blender se promeša:

– 2,5 decilitra soka od pomorandže (2 ili 3 pomorandže, može i jedan limun);

– 2,5 decilitra maslinovog ulja, najčistijeg i najkvalitetnijeg do kojeg se može doći.

Piti po 1,25 decilitra ove smese na svakih sat vremena, tokom 4 sata, počevši od 18 sati do 21 sat.

* Uvek kod sebe imati komad svežeg đumbira pri ruci za slučaj da pripadne muka od jakog tonika. Jaki tonik najčešće služi za izbacivanje kamenja iz jetre i žučne kese, ali i za pročišćavanje bez obzira da li postoji kamenje i kod težih oboljenja, s tim da se njegova primena preporučuje najviše 3 puta sedmično. Klistiranje organskom kafom se primenjuje po potrebi.

Klistiranje kafom

Klistiranje se obavlja unosom tečnosti u debelo crevo preko anusa (analnog otvora) uz pomoć opreme za klistiranje koja sadrži plastičnu ili gumenu posudu sa plastičnim crevom.

Pre klistiranja organskom kafom, obavlja se klistiranje sa vodom i sokom od limuna.

U posudi za klistiranje unese se oko 1 litar vode u koju je prethodno isceđen 1 limun. Posuda sa tečnošću se najčešće okači na vrata ili na neki drugi deo u kupatilo. Osoba treba da prostre peškir ili ćebe na pod kupatila i legne bočno na desnu stranu, a vrh creva koja izlazi iz posude lagano se ubaci u anus.

Na kraju creva postoji slavina kojom se kontroliše protok tečnosti u debelo crevo. Slavina se otvori i propusti se sva tečnost u debelo crevo. Nakon toga crevo se izvadi iz anusa. Očekivano je da će osoba imati potrebu za brzim pražnjenjem. Postupak se može, po želji, ponoviti nekoliko puta.

Nakon toga obaviti klistiranje organskom kafom (isključivo organska kafa dolazi u obzir). Organska kafa se priprema tako što se u posudu sa litrom vode naspu 3 supene kašike samlevene organske kafe. Tečnost treba da ključa 3 minuta sa otvorenom posudom, a nakon toga zatvoriti posudu i ostaviti da se tečnost krčka između 15 i 20 minuta na najnižoj temperaturi. Kada se tečnost ohladi da bude mlaka procediti je i sipati u opremi za klistiranje.

Nakon toga legnuti bočno na desnoj strani (na levoj strani se radi klistiranje rektuma i celog debelog creva), s tim da noge budu blizu abdomena i propustiti tečnost u debelo crevo.

Na istoj poziciji zadržati se 12 do 15 minuta i tokom tog perioda povremeno duboko disati i masirati stomak. Nakon 12 do 15 minuta izbaciti tečnost u toalet šolju. Nakon klistiranja sa organskom kafom poželjno je klistirati se vodom kako bi se ispirali zaostaci prethodne tečnosti.

Preporučujemo da za dodatne informacije i detalje pogledate i video predavanje:

 

Za više informacija ili ako imate neke nejasnoće možete nas kontaktirati preko kontakt forme na sajtu;
Centar za prirodnu medicinu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *