• 231
  • 0

Iako zimi više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, to je period kada smo skloniji prehladama i virusnim infekcijama. Međutim, da li ste znali da i vaš pas može “zakačiti” prehladu? Pročitajte kako lečiti i zaštitit ljubimca…

Iako postoje razlike u virusima koji napadaju ljude u odnosu na pse, simptomi su u osnovi isti: kijanje, kašalj, curenje i zapušen nos… Prehlada i virusi se ne mogu preneti sa psa na osobu, pa ne treba da brinete da ćete zaraziti ljubimca ukoliko ste prehlađeni, ali i obrnuto.

Ipak, treba razlikovati prolaznu prehladu od ozbiljnih bolesti, kao što su tuberkuloza, štenećak i drugi virusi. Zato je važno da čim primetite neki od simptoma, ne zanemarujete ih, već potražite veterinarsku pomoć.

Ukoliko se ustanovi da je u pitanju prehlada, obično se leči kao i kod ljudi – utopljavanjem, toplim supicama i zdravom hranom uz puno tečnosti. Neki psi imaju slabiji imuni sistem, pa će možda veterinar prepisati antibiotike ili druge lekove.

Međutim, odmah se nameće pitanje, kako da zaštite psa od prehlade. Tokom hladnih i vlažnih dana držite psa u zatvorenom prostoru, uz veoma kratke i samo neophodne šetnje. Naravno, niska spoljašnja temperatura sama po sebi ne izaziva prehladu, ali tada se bakterije i bacili lakše razmnožavaju.

Takođe, pobrinite se da pas uvek ima svežu i čistu vodu. Činiju redovno čistite i menjajte vodu najmanje jednom dnevno.

I naravno, ukoliko imate više pasa, kada je jedan bolestan, držite ih razdvojene dok prehlada ne prođe.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *