• 700
  • 0

Postoji jedno mnogo dobro rešenje rešenje za ovaj problem: borovnice mogu da se lako uzgajaju kod kuće, a ako se desi da previše rodi i da nemožete da pojedete sve plodove, možete je zamrznuti za upotrebu tokom cele godine i koristiti je u palačinkama, smutijima, sladoledima i slično. U donjem tekstu možete pročitati o osnovama uzgoja ove biljke.

Izbor vrste borovnice za uzgoj

Ovo bi moglo doći kao iznenađenje za nekoga ko nema puno baštenskog iskustva, ali u stvari postoji dosta različitih vrsta borovnica koje se mogu izabrati! Najbolje je da izvršite izbor na osnovu klime u kojoj će grm trebati da raste. Borovnica sorte duke je jedna od najboljih jer izdržava temperaturu do -25 stepeni celzijusa dok su, na primer, plodovi sorte spartan izuzetno krupni i ukusni, izbor je na vama.

Priprema zemljišta, sadnja i zalivanje

Kao što svaki baštovan zna, odabir dobrog zemljišta je jedan od najvažnijih koraka. Žbunovi borovnice vole kiselu zemlju sa pH oko 4-5, pa ako se tokom testiranja zemlja pokaže kao alkalna (oprema za testiranje pH vrednosti zemljišta je dostupna u svim poljoprivrednim apotekam),najbolje je koristiti kiseli materijal kao što je šumski treset, borove iglice ili opalo hrastovo lišće .

Kad se rupa u koju borovnicin grm treba biti zasađen iskopa, najbolje je dodati nekog organskog materijala da bi prehranili biljku i pomogli joj da raste. Ne kopajte rupu koja je dublja od saksije u kojoj je biljka prethodno bila. Postavite malč od borovih iglica ili lišća, što će pomoći da pH zemljište dostigne odgovarajuće vrednosti, ali će takođe sprečiti da korov obraste oko ili između grmlja.

Koliko često će biti potrebno zalivanje zavisi od tla, izloženosti, vremenskih uslova i mnogih drugih faktora. Najbolje je da često proveravate zemljište oko borovnica i da zalivate samo toliko da bude vlažno, nikako natopljeno.

Obavezno ograditi!

Kako se borovnice razvijaju i sazrevaju, ljudi nisu jedini zainteresovani za njihove ukusne plodove! Zaštitite svoje biljke tako što ćete ograditi zamlju na kojoj su zasađene, najbolje sa metalnom žičanom mrežom, koja može da zadrži životinjice koji bi volele da pojedu borovnice van vaše zemlje!

Ako je zemljište, zalivanje, zagrtanje biljaka i đubrenje dobro urađeno, ne bi trebalo biti problema sa berbom borovnica tokom leta, trebalo bi da berete velike količine njenih plodova. Uzgajanjem kod kuće ne samo što ćete uštedeti novac, već ćete sebi obezbediti i mnogo ukusnije plodove nego iz prodavnice!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *