• 394
  • 0

Evo da kažemo nešto o skoro za boravljenom a prekrasnom stvorenju i ljubimcu, reč je o papagaju Senegalcu.

 

Senegalac – Prirodna staništa su im izuzetno raštrkana pa se manja jata i zajednice mogu naći u prašumskim i stepskim predelima širom zapadnog dela središnje Afrike. Kako su po prirodi selice, nalaze se u Senegalu, Kamerunu, Čadu, Gani. Nastanjuju i delove Obale Slonovače, Gane, Nigerije, Liberije ima ih i na Mauriciusu. Poznate su tri podvrste koje se razlikuju po veličini, obojenosti glave i trbušnog polja koje varira od žute do crvenkasto-narandžaste boje.

Senegalac mužjak i ženka su tamnije zeleni po leđima, krilima i grudima, a na stomaku je narandžasto perje koje je formirano u obliku slova v. Glava je siva sa plavkastim odsjajem, markantan kljun je sjajan i crn, podrepak je crn sa žutim korenom, a rep zelen. Duga letna pera su crna. Navodno je kod ženki glava sitnije građe, a žuta polja na stomaku bleđe su obojena.

Kao ljubimce treba ih smestiti u prostrane čvrste kaveze, a dobro se naviknu i na stalak za velike papige. Uvezene papige izuzetno su osetljive na nagle promene temperature, a kao i sve afričke papige, ne podnose hladnoću.

Senegalac papagaji se kupaju tokom cele godine, a ljubitelji su banana. Iako su prvi put uzgojene 1951. godine, još se teško uzgajaju.

Mlade papige su uočljivo tamnozelene sa slabo izraženim narandžastim poljem, glava im je smeđkasta, kljun smeđkasto-siv.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *