• 651
  • 0

Podrezivanje krila je čin podrezivanja prvih sedam do deset pera za letenje koje će onemogućiti vašeg papagaja da leti.

Postoje dva različita stava o ovome. Zagovornici jednog stava se protive ovom činu i odbaciju ga jer smatraju da je u prirodi ptica da lete i da su u velikom gubitku ako su im krila podrezana.

Zagovornici drugog stava opravdavaju ovaj čin time što su papagaji koji žive u kućama u opasnosti od sasvim običnih stvari, kao što je npr. plafon ili otvoren prozor.

Obe strane imaju zadovoljavajuće argumente, pa prema tome na vama je da odlučite da li cete vašoj ptici podrezati krila ili ne. Većina vlasnika podrezuje krila svojih papagaja time osiguravajući da neće izgubiti svoju pticu.

Podrezivanje krila boli isto koliko i šišanje kose, samo što mi našu kosu ne koristimo da bi se kretali unaokolo. Ne preporučuje se da sami to radite ukoliko niste sigurni da znate. Ovu uslugu možete dobiti od vašeg veterinara ili u lokalnoj prodavnici ptica. Kada budete prisustvovali tome nekoliko puta možete i sami probati da to uradite.

Podrezivanje nije obavezno teško ako želite sami to da radite, ključ svega jeste da savladate veštinu pravilnog držanja ptice. Dvoje ljudi je često bolje nego jedan čovek : jedna osoba da bezbedno drži pticu zamotanu u peškir a druga da raširi krilo i skrati pera.

Upamtite da su kosti ptica veoma lomljive i nepravilno rukovanje pticom može biti smrtonosno !!!

Ptice imaju vazdušne komore ( deo respiratornog sistema ) u nekim svojim kostima i mogu umreti ili postati veoma bolesne ako se neka od ovih kostiju polomi.

Pera za letenje su prvih deset dugačkih pera na kraju krila kada gledate od ispod. Ako krilo gledate odozgo videćete da su dugačka pera za letenje prekrivena do pola setom kraćih pera. Pera za letenje se podrezuju u tački gde se ova dva seta pera susreću.

Da biste sve odradili kako treba skraćujte jedno po jedno pero oštrim makazama, ako ih skraćujete sve odjednom mogu biti nejednaka i zaoštrena. Neravnomerno podrezana pera ne izgledaju lepo a i krajevi tih pera se mogu zabosti u telo papagaja zbog čega mu može biti vrlo neprijatno.

Veći papagaji kao što su Amazonci ili Afrički sivi papagaj treba da imaju konzervativno podrezivanje, njima će se kratiti samo prvih pet do sedam pera za letenje, mada ovo varira od ptice do ptice. Ove velike ptice treba da imaju nekoliko svojih pera za letenje kako bi mogli da se kreću po zemlji a da pritom ne padnu i ne polome grudnu kost.

Lakši papagaji, kao što su Nimfe i Tigrice, treba da imaju drastičnije podrezivanje koje se sastoji od podrezivanja svih deset pera za letenje i čak nekih pera iz sledećeg seta. Nimfe su poznate po tome da mogu da lete i sa podrezanim perima za letenje.

Pera ponovo rastu sa sledećim mitarenjem, na otprilike svakih šest meseci, zbog čega je veoma važno da pratite rast pera. Mnogo vlasnika je ostalo bez svojih ptica zato što je mislilo da su im ptice još podrezane.

Krvarenje je jedna od opasnosti kada svojoj ptici podrezujete krila. To se dešava kada se novo pero, zvano krvavo pero, slučajno preseče. Krvavo pero se prepoznaje po tome što je zaštićeno tankom kožicom ili po crvenkastoj ili crnoj veni u centru pera. Ako primetite krvarenje uhvatite krilo čvrsto i u jednom brzom pokretu iščupajte to pero. Ako ste gadljivi stavite koagulant na ranu i odnesite vašu pticu veterinaru.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *