• 665
  • 0

Priprema zemljišta

Nekoliko sedmica pre planiranog datuma sejanja pripremite zemljište prema potrebama biljaka koje nameravate da posejete. Ako je izvodljivo prethodne jeseni prekrijte zemljište kompostom od lišća na mestima gde ćete da sejete. Time ćete poboljšati strukturu njegovog površinskog sloja iz kog klijaju ponici. Od koriste će biti i opalo lišće, koje pre sejanja možete sakupiti grabuljama.

Ne obrađujte zemljište ako je previše vlažno – jer ćete pokvariti strukturu, što će usporiti klijanje i rast. Ako vam se za čizme lepi blato, to je znak da treba da obustavite radove dok se zemlja ne prosuši. 

Stvaranje leje

Izgrabuljajte zemlju da postignete finu rastresivost. Ponekad se preporučuje sabijanje leje, ali bolje je da pustite da se zemljište samo slegne tokom nekoliko sedmica nego da rizikujete oštećenje strukture. Obradom zemljišta seme korova dospeva blizu površine gde počinje da klija. Pošto korov brzo klija i raste možete lako ugušiti ponike. 

Da bi ste to sprečili ostavite pripremljenu leju neposejanu nekoliko sedmica okopajte korov koji u međuvremenu proklija i odmah posle toga posejte seme biljaka koje ste planirali. 

Temperatura zemljišta

Ne podležite iskušenju da sejete suviše rano u proleće. Ako temperatura zemljišta ispod 7 stepeni, većina semena će klijati veoma sporo ili uopšte neće klijati. Što duže seme ostane u hladnom, vlažnom zemljištu, to je verovatnije da će istruliti ili će ga štetočine uništiti.

Termometar za zemljište je nezamenljiva alatka koja će vam pokazati koliko brzo se zemljište zagreva. Taj proces možete ubrzati prekrivanjem zemljišta zaštitnim zvonima ili crnom ili providnom plastikom mesec dana pre planiranog datuma sejanja.

Kako da sejete

Većinu semena ne morate da sejete duboko, sasvim je dovoljno i 3mm. Krupnije seme može da se seje u dubinu koja je svostruko veća od njegovog prečnika. Grašak možete da sejete na dubinu od 2,5 do 4 cm, a pasulj na 4-5 cm dubine. Seme može da se seje u redove, na “ kućice “ ili da se seje omašno, iz ruke na većoj površini.

– Sejanje u redove
Seme se seje u plitke brazdice koje se stvaraju vrhom motike ili štapom. Može da se posipa duž rova, ako planirate da biljke proredite kasnije ili da se odmah raspoređuje na određeni razmak. Pre sejanja zalijte dno brazdice kad završite sa sejanjem, grabuljama vratite zemlju da pokrijete seme.

– Sejanje “ na kućice „
Seme se seje na “ kućice “ sa određenim razmakom. Na svakom mestu mogu da se poseju dva ili tri semena a naknadno da se ostavi samo jedan ponik. Možete da sejete na određenom razmaku u redu ili da kopate pojedinačne male rupe.

– Sejanje omaške
Seme se razbaca po zemljištu i blago grabulja. Pogodan način za sejanje trave, zelenišnih đubriva i drugih vrsta malog i srednjeg semena koje treba ravnomerno rasporediti po većoj površini. Zalijte zemljište posle sejanja ako nije predviđena kiša.

Sejanje gelom
Stavite seme na vlažan papirni ubrus u plastičnoj kutiji. Poklopite kutiju i držite je na temperaturi od oko 21 stepen dok korenje ne počne da se razvija. Kada klice porastu do oko 5mm dužine pažljivo ih sperite sa  ubrusa u plastičnu cediljku sa finom rešetkom. Napravite smesu od lepka za tapete koji ne sadrži fungicide tako što ćete ga razrediti na polovinu uobičajne jačine. Kad se zgusne dodajte seme i blago promešajte nastojeći da ne dodirujete osetljive semenke. Sipajte smesu lepka i semena u plastičnu vreću i vežite čvor na vrhu. Napravite plitku brazdu. Za tu svrhu možete koristiti i kesu za ukrašavanje torti. Prekrijte seme i blago ga utapkajte u zemlju ravnom stranom grabulja. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *