• 669
  • 0

Upravo ovakvi oštećeni delovi biljke privlače insekte i pogodno su tlo za razvoj bolesti. Takodje, treba skratiti i sve snažne, uspravno rastuće mlade delove, tzv. divlje delove, koji nemaju bočnih izdanaka niti cvetova, jer samo isisavaju mineralne materije i vlagu iz zemlje.

Uprkos ovim opštim preporukama nije svejedno kada će se koje biljke orezati. Tako, žbunove i drveće koji cvetaju u proleće (rododendron, forzicija, jorgovan…) najbolje je orezati u kasno proleće, odmah nakon njihove sezone cvetanja. Čim precvetaju, treba ih skratiti i prorediti. Da bi se podstaklo cvetanje sledeće sezone, trebalo bi odseći neke od starih grana, sasvim pri korenu. Na taj način se stvara prostor novim, mladim stabljikama za novo bujno cvetanje.

Biljke koje cvetaju u leto (bugenvilija, ruža, jasmin, budleja…) treba skratiti u toku mirovanja, pred kraj zime, odnosno u rano proleće, pre nego što krenu prvi pupovi. Žbunje koje ne cveta već se gaji zbog lepote lišća, može se orezivati bilo kad sem u poznu jesen jer je tada njihovo lišće najlepše i ima najintenzivnije boje. Ako se želi radikalno podmladjivanje, najbolje ga je odraditi u periodu mirovanja, odmah posle jakih mrazeva, kad „zamiriše“ proleće.

Žive ograde, šimšir, vatreni grm… orezuju se nakon aktivnog perioda vegetacije jer zbog brzog rasta mogu izgubiti uredan izgled zbog koga se gaje. Takodje, mogu da izrastu toliko da zaklone niže biljke pa se moraju držati pod kontrolom. Važno je samo prestati sa orezivanjem otprilike 6 nedelja pre pojave prvog mraza.

Ruže puzavice i stare sorte koje cvetaju samo jednom godišnje treba tretirati kao i ostale biljke koje cvetaju u proleće, tj. odmah po završetku cvetanja. One vrste koje cvetaju u kontinuitetu, hibridne sorte, floribunde, grandiflore, patuljaste, orezuju se toliko da se zadrži njihova forma.

Na četinarima se orezuju samo one grane koje nisu odrvenele, a najbolje je orezivati ih u periodu dok su nerazvijene iglice (vrhovi izgledaju kao sveća).

Sezonsko cveće i šiblje se orezuje kontinuirano – kada cvetovi uvenu, tada se uklanjaju.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *