• 561
  • 0

U davna vremene kada nije bilo struje ni frižidera ljudi su imali razne načine na koje su u jesen pripremali namirnice ne bi li ih sačuvali tokom duge zime. Jedan od načina čuvanja povrća bilo je sušenje. Saznajte kako se to nekad radilo.

Isto kao i meso, naši preci su sušili i povrće da bi tokom zime imali dovoljno hrane dok ne krene proleće i novi mladi izdanci po baštama. Sušenje povrća nije teško i može biti veoma zabavan posao za celu porodicu, a ako ne želite povrće zamrzavati, pratite sledeće korake i osušite povrće na pravi način, baš onako kako se to nekad radilo.

Za početak, potrebno je da pribavite sveže, organski uzgojeno povrće, ako ste imali svoju baštu, još bolje, uberite sve ostale plodove i krenite na sušenje. Svo povrće pažljivo operite, a zatim ih detaljno obrišite, jer ako ostane vlage, na povrću se može razviti plesan. Takođe se preporučuje da pojedino tvrđe povrće kao što su mahune kratko blanširate u vodi i na taj način ubijete sve bakterije koje bi mogle proizvesti plesan.

Od alata vam je potrebna velika igla i kuvarski konac na koji ćete nizati vaše voće ili povrće, pa lagano krenite kao da pravite ukras za jelku od kokica. Nakon što ste na konopac nanizali povrće ili voće odaberite toplo i dobro osvetljeno mesto gde ćete povešati vaše nizove. Poenta je da pronađete mesto koje je osunčano i na kome će se povrće osušiti brzo, ali ne prebrzo da spolja bude suvo, a iznutra vlažno.

Vreme sušenja zavisi od mesta na kome se suši, ako nizove stavite na prozore koji su na sunčanoj strani biće vam potrebno svega oko dve nedelje. Nakon što se povrće osušilo spremite ga u sterilne teglice sa hermetičkim zatvaranjem.

Gotovo svo povrće se može sušiti, a najbolji ukus imaće  jabuke, mahune, takođe probajte brokoli, šargarepu, crveni luk, grašak… Sušeno povrće dodajte u supe i gulaše tokom cele zime i time ćete smanjiti upotrebu kupovine povrća van sezone, a možete ga samleti i u mlinu za kafu i koristiti kao začin, posebo ako je u pitanju crveni luk i paprika.

Sušenje biljaka može vam biti od velike koristi i uštede tokom hladnijih meseci, a suve biljke vašim jelima daće mnogo više arome i ukusa od bilo čega kupljenog u prodavnici. Ako biljke berete direktno iz svoje bašte, pazite da ih berete odmah pri vrhu, jer je tu koncentracija arome najveća.

Biljke koje treba da iskoristite za sušenje treba da budu isključivo zdrave i sveže biljke, skinite sve požutele i uvele listiće. Pre nego biljke stavite na sušenje obavezno ih operite pod mlazom hladne vode, odstranite sve nečistoće, pa ih nežno osušite papirnim ubrusima. Biljke treba da budu potpuno suve pre nego započnete proces sušenja.

Sušenje u vezicama je dobro za biljke kao što su lavanda, majoran, žalfija, ruzmarin, nana, limunova trava. Jednostavno zavežite nekoliko grančica određene biljke u jednu vezicu i stavite u papirnu kesu. Zatvorite i stavite kesu na toplo i tamno mesto sa dobrom cirkulacijom vazduha. Temperatura prostorije bi trebalo da bude od 20-25 stepeni celzijusovih.

Sušenje na vazduhu je pogodno za bosiljak, kim, korijander, timijan i ruzmarin. Biljke očistite od stabljika, a listiće odvojite, pa ih poslažite na tacnu koju ćete staviti na toplo i tamno mesto. Biljke svakodnevno mešajte dok ne budu potpuno suve.

Sušenje u rerni je najbolje za bosiljak, lovor, nanu i žalfiju. Jednostavno na papir za pečenje poslažite samo listove biljaka i stavite u rernu. Rernu ne morate paliti već biljke samo ostavite unutra preko noći. Ovo je najbolje za rerne koje rade na plin.

Nakon što ste biljke osušili, dobro ih pregledajte i sklonite sve listiće koje je možda zahvatila plesan. Smrvite suve listove i spremite u teglice sa hermetičkim zatvaranjem. Čuvajte ih na hladnom, suvom mestu da ukus i miris zadrže što duže. Ako ih poređate na radni sto izgledaće lepo, ali će mnogo duže trajati ako ih spremite u ormariće.

Biljke možete čuvati i tako što ćete ih zamrznuti, a za to su najbolji bosiljak, peršun i vlašac. Sameljite začine sa malo vode, stavite u posudice za led i zamrznite. Sa začinskim biljem možete aromatizovati sirće tako što ćete u teglicu staviti biljke i zaliti belim stonim sirćetom i ostaviti na hladnom mestu 4-6 nedelja, povremeno mešajući.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *