• 485
  • 0

Mada se može dogoditi da se parenje i oplođenje ne desi ne vreme, već da poprilično zakasne od uobičajenog termina, kada se oplođenje desi možemo aktivno uticati na sazrevanje jajašca u jajniku i ubrzati oplođenje kod krava,koza,ovaca,kobila itd.

Ubrzana oplodnja se izaziva tako što se ženki daje najmanje tri do pet dana po šaka sitno isečenog nadzemnog dela zeljaste biljke zdravca (Geranium robertianum), pomešanog sa jarmom ili prekrupom od dobro posoljenih žitarica.

Čim se ženka spari, prestaje se sa davanjem slane hrane i zdravca. Ženka se smešta u toplu prostoriju sa čistim i zastrtim podom i umanjuje joj se visoko kalorična kabasta i zrnasta hrana.

Bremenite ženke koza su vrlo osetljive na transport, pa ih nikako posle začeća embriona do trenutka jarenja, ne treba prevoziti, dizati i tumbati, jer može doći do prevremenog jarenja koje može biti kobno po mladunčad.

Za koze važi posebno da se oplođenje može ubrzati davanjem naštinu listova svežeg kupusa, dobro posoljenog, nekoliko jutra uzastopce.

Kako da ženka lakše izbaci posteljicu

Normalna je pojava kod ženki placentarnih sisara da posle telenja, jagnjenja, kozenja i ždrebenja, zaostaju embrionove opne pripojene za zid materice, gradeći tzv. placentu ili posteljicu. Posteljica se izbacuje ubrzano posle izvesnog vremena po izlasku mladunca, međutim mogu se desiti nepredviđene okolnosti pa da posteljica zaostane i da sateže ili nikako ne izbaci.

Da bi se ubrzao taj proces ženki treba oprati vime toplom vodom, izbrisati joj čistom krpom, blago je pomusti i dati joj da pije svoje sopstveno mleko zvano “grušavina“. Pošto popije to mleko ubrzo će izbaciti posteljicu. Svakako da pri tome treba pomusti samo polovinu mleka, a drugu polovinu ostaviti mladunčetu da isisa, da se okrepi, pročisti svoj crevni trakt i osnaži se.

Da bi ženka što lakše donela mladunče na svet

Da bi krava što lakše otelila, ovca ojagnjila, a koza okozila, navedenim životinjama treba tri nedelje pre rađanja davati vodu za piće po litar čaja od biljaka virka (Alchemilla vulgaris) i od hajdučke trave ili sporiša (Achillea millefolium). Čaj se pravi tako što jednu šaku sitno isečenih pomešanih biljaka prelijemo sa jednim litrom vruće vode i ostavimo 10 minuta da odstoji.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *