• 291
  • 0

Uprkos verovanjima da je trava štetna, potpuno je normalno da psi i mačke “pasu”, odnosno jedu travu, naravno u umerenoj količini. Trava je neophodna za njihovu potpunu ishranu, olakšavanje probave i izbacivanje dlake.

Čovek često zaboravlja da psi i mačke potiču iz porodica zverki i da su, pre nego što ih je čovek pripitomio i odomaćio, živele u divljini. Njihova ishrana sastojala se od mesa i biljaka. Danas se najčešće hrane gotovom hranom koja ima mali udio mesa uz razne dodatke, pa neophodan “sok” pronalaze u travi.

Psi i mačke “pasu” travu vrlo često kako bi sebi prvenstveno olakšali probavu i podstakli refleksno povraćanje i na taj način izbacili progutanu dlaku. Sama trava takođe pospešuje funkcije creva i želuca te u telo tako unose i potrebnu dozu vitamina.

Mačke najčešće ne jedu već žvaču travu, lišće ili kućne biljke, a često je konzumiraju kako bi ublažile bolove u stomaku. Ipak, neke od kućnih biljaka štetne su za njih i mogu prouzrokovati različite bolesti i poremećaje. Npr. uskršnji ljiljan može dovesti do oštećenja bubrega koje najčešće izazove smrt. Neke mačke obožavaju mačju travu, ali je uglavnom ne jedu već je žvaču i valjaju se po njoj.

Važno je znati da ako životinje često jedu travu, ona može uzrokovati upalu sluzokože želuca. Treba obratiti pažnju i gde puštate ljubimce na “ispašu”. Pokušajte da proverite da li je trava prskana nekim pesticidima, i da li da na njoj ima veštačkog đubriva jer ove supstance mogu uzrokovati teške upale i trovanja. Takođe, možete i kupiti higijenske i mekane trave u posudicama ili sredstva za izbacivanje dlaka iz organizma.

Ipak, poštovanje prirodnih navika životinja najbolje je što možete uraditi za svog ljubimca.

Dodaj komentar

Vaša e-mail adresa neće biti nigdje objavljena. Obavezna polja su označena sa *