• 637
  • 0

Uprkos verovanjima da je trava štetna, potpuno je normalno da psi i mačke “pasu”, odnosno jedu travu, naravno u umerenoj količini. Trava je neophodna za njihovu potpunu ishranu, olakšavanje probave i izbacivanje dlake.

Čovek često zaboravlja da psi i mačke potiču iz porodica zverki i da su, pre nego što ih je čovek pripitomio i odomaćio, živele u divljini. Njihova ishrana sastojala se od mesa i biljaka. Danas se najčešće hrane gotovom hranom koja ima mali udio mesa uz razne dodatke, pa neophodan “sok” pronalaze u travi.

Psi i mačke “pasu” travu vrlo često kako bi sebi prvenstveno olakšali probavu i podstakli refleksno povraćanje i na taj način izbacili progutanu dlaku. Sama trava takođe pospešuje funkcije creva i želuca te u telo tako unose i potrebnu dozu vitamina.

Mačke najčešće ne jedu već žvaču travu, lišće ili kućne biljke, a često je konzumiraju kako bi ublažile bolove u stomaku. Ipak, neke od kućnih biljaka štetne su za njih i mogu prouzrokovati različite bolesti i poremećaje. Npr. uskršnji ljiljan može dovesti do oštećenja bubrega koje najčešće izazove smrt. Neke mačke obožavaju mačju travu, ali je uglavnom ne jedu već je žvaču i valjaju se po njoj.

Važno je znati da ako životinje često jedu travu, ona može uzrokovati upalu sluzokože želuca. Treba obratiti pažnju i gde puštate ljubimce na “ispašu”. Pokušajte da proverite da li je trava prskana nekim pesticidima, i da li da na njoj ima veštačkog đubriva jer ove supstance mogu uzrokovati teške upale i trovanja. Takođe, možete i kupiti higijenske i mekane trave u posudicama ili sredstva za izbacivanje dlaka iz organizma.

Ipak, poštovanje prirodnih navika životinja najbolje je što možete uraditi za svog ljubimca.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *