• 2
  • 0

Koristi cvekle

 

#1. Cvekla je odlična za pročišćavanje krvi. 

 
Cvekla detoksifikuje krv tako što podstiče vezivanje toksina kako bi se oni mogli izbaciti iz tela. Takođe pomaže u čišćenju jetre, a zatrovanost jetre je povezana sa mnogim bolestima. Cvekle takođe sadrže organske nitrate. Za razliku od konzervansa koji je takođe nitrat, ovi orgaski nitrati deluju pozitivno na zdravlje. Kada ih konzumiramo, oni se pretvaraju u azotni oksid koji podstiče cirkulaciju krvi i smanjuje pritisak. Velika studija koja je sprovedena na Kraljevskom koledžu u Londonu (King’s College) dokazuje da je hipertenzija (visok krvni pritisak) usko povezana sa kancerom.
 

#2. Cvekla sadrži anti kancerogene fito nutrijente.

 
Neke od ovih hranljivih materija su odgovorne za tamnocrvenu boju cvekle. Druge materije kao što je sulforafan, imaju direktno antikancerogeno svojstvo. Sulforafan se takođe nalazi u krastavcima, brokoliju i karfiolu. Oni su odgovorni za „enzime faze 2“, koji su moćni preventivni lekovi u našem telu. Jedna sprovedena studija na Njujorškom Hauard univerzitetu (New York’s Howard University) je pokazala da sulforafan i ostali nutrijenti iz cvekle pomažu u smanjenju ćelija kancera dojke, prostate i pankreasa.
 

#3. Cvekla smanjuje upale.

 

Ako kojim slučajem ne znate onda biste trebali da znate: upale tj. inflamacije su koren skoro svih bolesti, uključujući i kancer. Ono što cveklu čini toliko dobrom u smanjenju upala je fitonutrijent pod nazivom betain. Betain pomaže tako što štiti ćelije od oksidativnog stresa uzrokovanog izlaganjem toksina iz okoline. Uz pomoć betaina, ojačaćete svoj vaskularni sistem i smanjićete inflamaciju.
 

Kako konzumirati cveklu?

 

Postoji mnogo načina kako možete koristiti cveklu. Sirova cvekla se može narendati u salatu. Narezana cvekla se može kratko obariti na pariti i staviti se u teglu sa kupusom i šargarepama kako bi se fermentisala i kako biste dobili vrhunski probiotski dodatak ishrani. Jedan od najboljih načina da konzumirate cveklu je da pijete sveže ceđen sok od nje. Tako ćete moći da unesete veću količinu nutritiva za kraće vreme, a i organizam neće morati da vari vlakna tako da će apsorpcija nutrijenata biti višestruko veća. 
 
Možete slobodno svaki dan popiti 250 ml ovog soka.
 
Cvekle su pune mnogih korisnih nutrijenata i koristiće vašem telu kako god da ih koristite. Samo treba obratiti računa ukoliko imate dijabetes iz razloga što su cvekle izuzetno bogate šećerom.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *