• 1
  • 0

Upravo njegovu lekovitost dokazala je grupa australijskih naučnika iz Instituta za medicinska istraživanja u Kvinslendu. Oni su u molekulima ovog specifičnog ploda otkrili moćan antikancerogeni sastojak.

Preporučuje se kod upale pluća, bronhitisa, anoreksije, nekih vrsta alergija, gušavosti, grebanja u grlu, ateroskleroze. A zbog zavidnih količina celuloze, treba ga uzimati i kod otežanog varenja. Dobri poznavaoci za ovaj egzotični plod kažu da predstavlja eksploziju slasti u komadiću, koja pozitivno deluje na zaštiti organizma od slobodnih radikala.

Ananas sadrži i dosta ugljenih hidrata, a od minerala kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, fosfor i mangan. Ima i biljnog pigmenta karotina, a među vitaminima se izdvaja vitamin C, E i vitamini B grupe.

Za ananas je važno da se jede u svežem stanju, jer samo tako postiže pun delotvorni efekat na zdravlje. Ananas je delotvoran i kod detoksikacije i čišćenja organizma, kao i razgrađivanja suvišnih masnoća.

Isceđen sok od ananasa takođe je delotvoran. Pomaže kod groznica i visoke temperature, jer jača imuni sistem. Takođe štiti i od visokog krvnog pritiska i začepljenja krvnih sudova, a uklanja i višak vode iz organizma. Istovremeno čuva kosti od osteoporoze i lomova.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *