• 1
  • 0

Dinja je u piramidi ishrane u ravni ostalog voća. Ona je omiljena ne samo zbog izuzetne hranljivosti, nego i zbog svoje energetske vrednosti, samo 34 kcal na 100 grama sveže namirnice, kao i 91 gram vode, 0.1 gram masti, i o,8g belančevina, 7,9g ugljenih hidrata, 8 grama šećera i 0.9g vlakana.

Ona je izuzetno bogata vitaminom C i A (ananas dinja) i vitaminom B6, zatim gvožđem, magnezijumom, bakrom, kalijumom, manganom, fosforom, pantotenskom kiselinom, folatima, karotenom, kao i mineralima.

Prema proučavanjima i istraživanjima beta karoten u dinji pomaže u borbi protiv raka na plućima, raka grlića materice, raka želuca i oralnih oblika raka. Vitamin C smanjuje pojavu raka usta, grla, gušterače i želuca.

U narodnoj medicini koristi se za osveženje i psihičko smirenje. Pomaže kod upale žučnih i mokraćnih puteva kao i kod uboda i opekotina. U otklanjanju štetnih materija iz organizma pomaže voda i kalijum iz ovog voća koji podstiču rad bubrega.

Isceđeni sok dinje koristi se za smanjenje visokog krvnog pritiska i otklanjanje bolova (za šta šluže takođe i narendane dinje). Biljna vlakna iz ove voćke olakšavaju varenje i pomažu u smanjenju telesne težine i nadimanja u stomaku.

Kako se pripremaju jela s dinjom

Dobro operite toplom vodom koru dinje. Po isecanju, aromu dinje možete pojačati limunovim sokom, a po potrebi ili želji možete dodati cimeta u prahu, sveže metvice ili belog bibera.

Dinju možete dodati u sve vrste voćnih salata ili poslužiti uz sladoled. Svakako, ovu voćku pre posluživanja treba dobro rashladiti. Za topla i vrela leta idealna je za pripremu hladnih supa. Uz dodatak soka pomoranđže i limuna, cimeta u prahu i metvice, pravo je osveženje.

U egzotičnim kuhinjama priprema se i umak od kockica dinje s dodatkom crvenog bibera, naseckanog korijandera i ljutike sa nekoliko kapi soka limuna, koji se služi uz ribu i piletinu sa roštilja i morske plodove.

Prava sezona dinja počinje u junu i završava se u avgustu

Prilikom kupovine dinje, dobro pogledajte peteljku, jer ćete na osnovu nje ustanoviti da li je dinja ubrana dok je još bila zelena. A ako oko peteljke postoje kapljice vode to je siguran znak da je dinja ubrana prerano. Kod zrele dinje peteljka lako otpada, a na njenom mestu ostaje malo udubljenje.

Izbegavajte dinje koje imaju mekane delove, tamna oštećenja ili napukline. Dinja se može čuvati u frižideru najviše pet dana. Isečenu dinju čuvajte u frižideru u zatvorenoj posudi,  jer njen miris može da pređe na drugu hranu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *