• 2
  • 0

Najbolje je jesti svežu jabuku jer je najbogatija korisnim sastojcima, mada i prerađena ima lekovitih i vrednih materija. Sveža jabuka je dobar antioksidans i preventivno deluje protiv bakterija i virusa. Blagotvorno dejstvo ove biljke poznato je vekovima širom sveta.

Ona nam može pomoći u lečenju mnogih bolesti i tegoba a to su: avitaminoza, alergija, angina pektoris, arteroskleroza, problemi sa varenjem, bolesti želuca, zuba, grla, ždrela, prehlada, grip, kašalj, bronhitis, infektivna oboljenja, poremecaj krvnog pritiska, infarkt, nadutost, zatvor, otežano mokrenje, osteoporoza, povišen nivo holesterola, tromboza, problemi sa cirkulacijom, krvnim sudovima, umor, mamurluk, nervoza, gubitak volje, koncentracije i apetita, gojaznost, manjak imuniteta, neke vrste raka.

Jabuka posebno blagotvorno deluje na bubrege, jetru, žuc, stomak, creva, krvne sudove i imunosistem.

U našem narodu postoji verovanje da je jabuka najbolji prirodni lek. Zbog svega ovoga ne smemo zaboraviti staru poslovicu da „jedna jabuka dnevno isteruje bolest iz kuce„.

Jabukovo sirće je veoma zdravo pa se neretko upotrebljava i kao prirodno sredstvo za lečenje mnogih bolesti i tegoba. Ono je potpuno prirodan produkt koji nastaje procesom fermentacije jabuka koja ima dve faze. U prvoj fazi šećer se pretvara u alkohol a u drugoj daljom fermentacijom alkohola dobija se sirće. Čitav proces traje od 3 do 4 nedelje, u zavisnosti od temperature.

Kako koristiti jabukovo sirće

Jabukovo sirće je pre svega prehrambeni proizvod. Sirće uopšte spada u neophodne namirnice za ljudsku ishranu bilo da je alkoholno, vinsko ili jabukovo. U kuhinji se upotrebljava u salati, kao dodatak kuvanim jelima ili za konzerviranje zimnice. Znači, jabukovo sirce koristi se kao i svako drugo sirce s tim što je zdravije od svakog drugog sirćeta, do te mere da se često upotrebljava kao lek.

Stari Rimljani koristili su jabukovo sirće kao osvežavajući napitak dok su ga neki drevni narodi svrstavali u eliksir mladosti i zdravlja. Hipokrat je pominjao jabukovo sirće u relaciji sa antibiotikom.

Lekovita svojstva jabukovog sirćeta

Za blistavu kožu i protiv svraba na koži preporučuje se spoljna upotreba razblaženog sirćeta, a trljanje i masiranje ovim rastvorom izvanredno prija i potpuno zdravim osobama. Osim osećanja svežine koje dugo traje jabukovo sirće daje koži mekoću, vlažnost i zdravo rumenilo.

U svojstvu obloga ili sredstva za utrljavanje, jabukovo sirće se takođe primenjuje kod proširenih vena: u kombinaciji sa unutrašnjom upotrebom sirćeta, prelaskom na zdraviju ishranu i čišćenjem organizma, postižu se dobri rezultati.

Na isti način, jabukovo sirće olakšava i neke reumatske bolesti i otklanja osećaj stalnog umora, na koji se žali sve više ljudi.

Nerazblaženim jabukovim sirćetom ispira se grlo kod prvih znakova prehlade, a vrlo je preporučljivo poneti na put (pogotovo leti) bočicu sirćeta da bi se sprečile nelagodnosti u probavi koje se obično vezuju za promenu vode i hrane.

Protiv hroničnog umora: pomešati tri kašičice jabukovog sirćeta sa šoljom meda, sipati u teglu i uzimati svako veče pred spavanje po dve kašičice ove mešavine. Drugi način je da kašičicu sirćeta sipati u čašu vode i piti za vreme ručka.

Protiv glavobolje:popiti čašu vode u kojoj su razmućene dve kašike meda i dve kašike jabukovog sirćeta.

Protiv opekotina: na opekotinu naneti jabukovo sirće nekoliko puta. To ce sprečiti pojavu plika i ublažiti bol.

Za snižavanje krvnog pritiska: tri puta dnevno piti čašu vode sa dve kašičice jabukovog sirćeta.

Za ispiranje grla: u čašu vode sipati kašičicu sirćeta i ispirati grlo na svaka dva sata.

Protiv bolova u sinusima: na svaki sat, sedam sati za redom, popiti po jednu čašu vode u kojoj je razmućena kašičica jabukovog sirćeta.

Protiv reumatičnih bolova zglobova: bolna mesta u toku noći obložiti platnenom tkaninom koja je dobro natopljena jabukovim sirćetom a odozgo uviti suvom flanelskom tkaninom. Uz svaki obrok popiti čašu vode u kojoj je razmućeno deset kašičica jabukovog sirćeta.

Protiv ekcema: obolela mesta mazati jabukovim sirćetom četiri puta dnevno i tri puta u toku noći. Ubrzo će ekcem i svrab nestati.

Za mršavljenje: Svako jutro na prazan želudac piti čašu vode sa jednom do dve kašičice sirćeta ili uz svaki obrok popiti casu vode sa dve kašičice sirceta. Terapija traje dva meseca. Jabukovo sirće utiče na sagorevanje suvišnog masnog tkiva.

Protiv proširenih vena: svakog jutra i večeri istrljati čistim jabukovim sirćetom kožu preko proširenih vena i dva puta dnevno popiti čašu vode sa dve kašičice sirćeta. Ova terapija traje mesec dana.

Za čistije lice, protiv mitesera: jedan deo jabukovog sirćeta izmešati sa osam delova vode i tom tečnošcu tri puta dnevno prskati lice.

Ako želite da saznate zašto je jabukovo sirće dobro za vašu kosu kliknite na link.

Napomena:

Jabukovo sirće koristiti samo za lečenje, inače njegova upotreba nije preporučljiva za svakodnevnu konzumaciju.
 

Izvor

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *