• 1
  • 0

Na tržištu postoji dosta farmaceutskih lekova za snižavanje krvnog pritiska, međutim oni izazivaju mnoga štetna dejstva po naše zdravlje, kao što je oštećenje mozga i bubrega.

 
Ipak postoje mnoga prirodna rešenja kad je u pitanju visok krvni pritisak. Ekstrakti određenih biljaka mogu imati izuzetno jaka dejstva i jako puno mogu pomoći ljudima koji imaju visok krvni pritisak. Sada ćemo vam otkriti koji su to najbolje delujući biljni ekstrakti.
 

Eksrakt lista masline

 
Ekstrakt listova masline sadrži jedinjenja koja se nazivaju sekoiridoidni glikozidi. Ova jedinjenja, u telu, reaguju sa angiotenzin konvertujućim enzimom (ACE), što rezultira time da angiotenzin nije u stanju da izazove suženje krvnih sudova i rezultat su širi krvni sudovi i niži krvni pritisak. Ukratko, oni deluju veoma slično receptnoj grupi koja se zove ACE inhibitori, ali takođe može i da smanji holesterol. U jednoj studiji, učesnici koji su uzimali ekstrakt maslinovog lista pokazali su, na kraju osam nedelja, pad od 13mg Hg u sistolnom krvnom pritisku (gornji) i 3mm Hg u dijastolnom krvnom pritisku (donji).
 

Ekstrakt semena celera

 
Ekstrakt semena celera je još jedan prirodan način da se snizi krvni pritisak; deluje slično kao grupa lekova koji su blokatori kalcijumskih kanala. Oni se razlikuju od ACE inhibitora i mogu smanjiti krvni pritisak kroz dilataciju (širenje) arterija. Izgleda da nema ozbiljnih neželjenih efekata na ovaj ekstrakt, a u jednom kliničkom ispitivanju pacijenti sa blagim do umerenim povišenim krvnim pritiskom su uzimali dozu od 75 mg ovog ekstrakta svaki dan i u proseku, na kraju studije, sistolni i dijastolni krvni pritisak pao je za oko 8 poena.
 

Ekstrakt belog luka

 
Nije iznenađujuće da bi beli luk, koji je već dugo poznat po svojim pozitivnim efektima na srce, takođe mogao da pomogne u lečenju krvnog pritiska. Jedno kliničko ispitivanje ispitivalo je pacijente čiji je krvni pritisak tretiran ali nekontrolisan i utvrdio da, uz upotrebu dodataka ekstrakta beloga luka, učesnici su pokazali toliko poboljšanja krvnog pritiska na kraju 12 sedmica koliko bi se očekivalo da su uzimali farmaceutske lekove.
 

Zaljučak

 
Ovi biljni dodaci imaju pozitivno dejstvo na smanjenje krvnog pritiska, ali neki misle da je to nedovoljno kako bi smnjili jako visok pritisak. Ipak, uz promenu navika u ishrani, unošenjem više tečnosti i fizičkom aktivnošću, pritisak se može vratiti u normalu i kod starijih osoba.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *